Ministar Lakić boravio u rudnicima Đurđevik i Banovići: U sektoru rudarstva moramo zasukati rukave

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je rudnike mrkog uglja Đurđevik i Banovići gdje je održao sastanke sa predstavnicima uprava ovih rudnika i JP Elektroprivrede BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

– Svaki rudnik ima apsolutnu ili direktnu odgovornost za energetski sistem Federacije BiH i svojim doprinosom trebaju isti održavati stabilnim. Uglja nam treba, proizvodnju svi moraju povećati i time ojačati energetski sistem – kazao je ministar Lakić tokom sastanka u rudniku Đurđevik.

U saopćenju Ministarstva se navodi da je ministar kazao kako je Đurđevik dobar i potencijalan rudnik.

– Značajniji rad treba da da bolje rezultate. Očekujem povećanu proizvodnju uglja, a naročito kvalitetniji rad na polju otkrivke – rekao je federalni ministar.

Ministar Lakić je i na sastanku u rudniku Banovići istakao potrebu za jačanjem stabilnosti energetskog sistema, te pohvalio rad Uprave ovog rudnika koji su svoj posao ozbiljno shvatili.

– Ušli su u rudnik koji je bio u katastrofalnom stanju i od nečeg jako lošeg napravili dobro. Nisu imali nimalo lagan posao i ono što očekujemo od njih je da ne stanu već nastave sa dobrim radom, a od Ministarstva će imati i imaju apsolutnu podršku – rekao je ministar Lakić.

Posjeta energetskom sistemu, nakon hidrocentrala na Neretvi, rudnika i termoelektrane u Kaknju, te Đurđevka i Banovića ministar Lakić će nastaviti u rudniku Kreka i termolelektrani Tuzla, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.