Posjeta bugarskog predsjednika Rumena Radeva Bosni i Hercegovini

Svečanom ceremonijom ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu članovi predsjedništva BiH su dočekali bugarskog predsjednika Rumena Radeva, koji je stigao u dvodnevnu službenu posjetu BiH. Predsjednik Rumen Radev boravi u BiH na poziv Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Fokus sastanka je evropska perspektiva BiH , regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi i jačanje sigurnosti i stabilnosti u regionu, kao i teme na agendi biletaralnog partnerstva. Održsan je i sastanak sa tri člana Predsjedništva, Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Nakon toga je održan plenarni razgovori delegacija dviju zemlje.

Rumen Radev i Denis Bećirović održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Bugarska delegacija će se u Sarajevu sastati sa poslanicima dva doma Parlamenta BiH , predsjednicom Vijeća ministara Bojanom Krištom, kao i visokim predsjednikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmitom .

Predsjednik Radev će posjetiti vojnu bazu Butmir u kojoj se nalaze bugarski vojnici koji će učestvovati u vojnoj operaciji EUFOR-a za BiH ALTHEA. Bugarski šef države sastati će se sa vrhovnim Komandantom EUFOR-a general pukovnikom Laszloom Stifzom.

Duška Rebić