JU Dječije obdanište Živinice: Obilježili Dječiju nedjelju

Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uvjetima.

“Povodom obilježavanja nedjelje djeteta, polaznici Javne ustanove Dječije obdanište Živinice su na kreativan način, ukazali na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1959. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija”,istakla je direktorica ove javne ustanove Sabina Andelić.

Sva djeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu.

Svako dijete zaslužuje:

-pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),
-pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),
-pravo sudjelovanja (donošenje odluka) i
-prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Kako bi Svijet postao sredina u kojoj vlada mir i obostrano razumijevanje, potrebno je da djeca budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje JA.

Na uskraćenost, neadekvatno ostvarivanje ili kršenje nekog dječijeg prava može da ukaže svako. Kad god se prava djeteta ne poštuju treba reagovati kao pojedinac, grupa ili institucija i skrenuti pažnju nadležnima: ministarstvima, institucijama, službama, lokalnim organima ili se obratiti organizacijama za prava djece za pomoć i posredovanje.
Prava djeteta nisu nešto što država ili porodica daju djetetu. Samim rođenjem ova prava pripadaju djeci i niko ne može da im ih oduzme!

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava.

I na kraju, ne zaboravimo: “ Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati“.

Zivinice.ba