Slučaj „Kasumović“ šokirao javnost: Blage kazne za teške ožiljke na duši

Sredinom septembra ove godine u Sarajevu je gostovala trupa Beogradskog narodnog pozorišta sa predstavom „Tiho, tiše“ i vjerovatno bi se sve okončalo aplauzima i naklonima glumaca, da naknadni razgovor sa publikom nije otkrio jezivu informaciju.

Mladić iz publike se javio za riječ otkrivši kako je kao dječak od 14-15 godina bio žrtva seksualnog zlostavljanja. U dvorani muk, jeza i nevjerica koje je dodatno uzdrmala vijest kako je seksualni predator na mladića bio jedan poznati bh. glumac!

Vrlo brzo se klupko odmotalo, a javnost je brzo saznala da se radi o Moameru Kasumoviću, glumcu poznatom široj javnosti po ulozi Damira iz serije „Lud, zbunjen, normalan“!

Kazna otkupljena novcem

Kasumović je osuđen na godinu dana zatvora zbog djela bludne radnje nad maloljetnom osobom što je potvrđeno iz Općinskog suda u Sarajevu. Zanimljivo, protiv glumca je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu početkom februara 2021. godine, a djelo za koje je osuđen desilo se u decembru 2019. godine. Pravosnažna kazna izrečena mu je 22. maja prošle godine. Na kraju je Kasumović zatvorsku kaznu otkupio novcem plativši 36. 500 KM!?

Inače, kazna za Kasumovićevo nedjelo prema Krivičnom zakonu FBiH kreće se od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kasumoviću je izrečena taman tolika kazna da je može novčano platiti, a kako je za Dnevni avaz izjavio njegov advokat Rusmir Karkin, izrečena kazna je bila u skladu sa zakonom:

„Ovo je bio predmet kao i svi drugi takvi predmeti, osim što je poznata osoba u pitanju. Kazna je u skladu sa zakonom. Čovjek je iskoristio mogućnost, koju zakon dozvoljava, da se otkupi kazna. On je otkupio kaznu i to je to. Javnost je sada zainteresirana jer je on poznata osoba, ali tu ništa nije bilo neobično niti posebno. Tu je bio redovan postupak bez bilo kakve nagodbe, ičega. Da me pogrešno ne shvate. Ne minimiziram ja ovaj slučaj, ali djelo za koje je on osuđen, u pitanju su dva dodira. I za ta dva dodira je dobio godinu dana zatvora. Kasumović je dolazio redovno na postupak, pojavljivao se. Žalili se i mi, žalilo se i Državno odvjetništvo. Sada se ne mogu sjetiti jesmo li se mi žalili na visinu kazne. Znam da nismo bili zadovoljni presudom“, objasnio je Karkin.

Jeziva tišina

Dva dodira ili ne ipak se radilo o seksualnom zlostavljanju maloljetnika, što su djela koja posebno uznemiravaju javnost. Na ovakve prestupe uvijek se gledalo kroz posebnu lupu i gotovo nema iznimke u bilo kojem slučaju. Svaki u pravilu izaziva bijes javnosti. Mnogi su razočarani visinom izrečene kazne, ali i činjenicom da i za ovakva djela postoji mogućnost otkupa kazne.

Javnost je dodatno zgrožena i činjenicom da je djelo počinjeno prije skoro pet godina. Do skoro niko nije ni znao da se vodi postupak protiv bh. glumca koji je za to vrijeme radio svoj posao kao da se ništa ne dešava. Prosto je nevjerovatno koliki zid šutnje se podigao oko cijelog ovog slučaja. O njemu niko nije pisao, a još sablasnije djeluje i muk u kulturnoj javnosti Sarajeva i BiH. Glumci, režiseri, producenti i ostali pripadnici bh. kulturnog života nisu znali ili nisu htjeli znati čime se bavi njihov radni kolega.

Izostala je adekvatna javna osuda od strane esnafa, a mnogi su postavili logično pitanje da li je za cijelo ovo vrijeme Kasumović napastvovao još nekog maloljetnika?

Za sada mu se na dušu stavlja samo ovaj slučaj za koji je presuđen. Presuđen jer je žrtva imala dovoljno hrabrosti da prijavi šta je doživjela od ove javne osobe. Postoje li i druge žrtve koje se ne usuđuju obznaniti isto?

Koliko još seksualnih predatora živi oko nas? Onih koji se kreću u blizini naše djece.

Zakon dobar, kazne male

Mnogi pravnici su stajališta da je Zakon vezan za ovu vrstu krivičnih djela dobar, no kazne su te koje se moraju mijenjati. Potrebno je da budu oštrije kako bi se i ostali prestupnici dobro zamislili hoće li i pomisliti da počine slična zlodjela.

Istog stava su i građani koji se u velikoj većini slažu da kazne za ove seksualne prestupnike moraju biti veće. Tim prije ako se iz iskustva zna (slučajevi širom Evrope) da su pedofili osobe koje su između sebe odlično povezani u jednu široku mrežu. Oni štite jedni druge i javna je tajna da postoji jedan snažan lobi koji blagonaklono gleda na ove devijantne pojave.

Registar

Ono što bi moglo pomoći javnosti u borbi protiv svih oblika seksualnog iskorištavanja i zlostavljanje maloljetnih lica je Registar pravosnažno osuđenih pedofila FBiH. On bi trebao biti tajan i trajan bez mogućnosti brisanja imena pedofila. Sličan Registar već postoji u Republici Srpskoj gdje je evidentirano skoro 250 pedofila. Postojanje Registra omogućiće da se u svakom momentu zna ko su pravosnažno osuđeni pedofili, te da im se onemogući pristup djeci i maloljetnicima. Podaci će biti trajni, dostupni sudovima, tužilaštvima i ministarstvima unutrašnjih poslova. Uz poseban zahtjev, i nekim drugim institucijama.

Od ranije je poznato da pedofili nakon što su okrivljeni i osuđeni za svoja djela nerijetko ponovo počine iste i slične zločine. Zbog toga javnost očekuje da se pooštre kazne za ove osobe. Navodno su već spremne izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

Do tada roditelji i djeca moraju biti na oprezu. Nikada se ne zna koliko blizu su nam osobe sa ovim devijantnim sklonostima koje djeci ostavljaju neizbrisive traume i vječite ožiljke na duši.

Pojam koji izaziva jezu

Od skoro, na društvenim mrežama i internetu počeo se pojavljivati pojam koji najblaže izaziva jezu. Krenulo je to diskretno sa tendencijom da uđe u uobičajeni vokabular, a radi se o izrazu „pedosexual“.

To je relativno nov i kontroverzan pojam koji se koristi da opiše osobu koja je seksualno privučena djeci, ali se razlikuje od medicinskog ili psihijatrijskog termina pedofilija, koji se odnosi na specifičan poremećaj prema Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) i Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD-11).

Dok se pedofilija koristi u kliničkom kontekstu za opisivanje osobe koja ima seksualnu privlačnost prema djeci mlađoj od puberteta, termin “pedosexual” se povremeno koristi od strane pojedinih grupa na internetu koje se trude da seksualnu privlačnost prema djeci redefinišu kao seksualnu orijentaciju. Za sada, većina društava, zakonskih sistema i psihijatrijskih stručnjaka strogo odbacuje ovu terminologiju jer može sugerisati normalizaciju ili prihvatanje nezakonitih i moralno neprihvatljivih radnji, uključujući seksualno zlostavljanje djece. Izraz “pedosexual” je opasan u kontekstu u kojem se koristi da opravda ili redefiniše pedofiliju kao prihvatljivu orijentaciju.

J. Jeremić