Društvo Crvenog krsta/križa apeluje na građane, institucije i organizacije da pomognu

Intenzivne padavine koje su zahvatile dio Bosne i Hercegovine dovele su do plavnog talasa koji je pogodio opštine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnicu i Kreševo. Ova prirodna nepogoda imala je katastrofalne posljedice po lokalno stanovništvo, nanoseći teške gubitke ljudskih života, s najvećim stradanjima na području Jablanice.

Osim toga, hiljade stanovnika suočavaju se sa rizicima po zdravlje i uslovima za život, dok su mnogi domovi i ključna infrastruktura značajno oštećeni ili potpuno uništeni.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojom misijom i javnim ovlašćenjima, pokrenulo je humanitarnu akciju sa ciljem prikupljanja finansijskih sredstava za pomoć ugroženima, putem donacija pozivom na broj 17023, kao i uplatom na namjenski račun 1340011130004680 kod ASA Banka d.d. Sarajevo.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, kao sastavni dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, realizovao je interventnu distribuciju humanitarnih roba, uključujući osnovne životne namirnice, higijenske potrepštine, vodu i ostale nužne artikle. Fokus pomoći usmjeren je na najteže pogođena područja, gdje je urgentno bilo potrebno osigurati osnovne životne potrebe stanovništva. Učešće u aktivnostima u zajednicama pogođenim poplavama i klizištem uzeli su i predstavnici Crvenog polumjeseca Turske, delegacije u Bosni i Hercegovini. Pored toga, pomoć je pružena i zajednicama koje su dodatno pogođene klizištima, što je dodatno otežalo situaciju.

U aktivnostima pružanja pomoći uključeno je nekoliko desetina članova osoblja Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i preko stotinu volontera koji su radili na pripremi, slanju i distribuciji humanitarne pomoći. Osim toga, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine aktivno podržava operacije zaštite i spašavanja u saradnji sa lokalnim vlastima i snagama civilne zaštite, kako bi se osigurao brz i efikasan odgovor na ovu kriznu situaciju.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine zaprimilo ponude za pomoć u realizaciji humanitarnog odgovora od nacionalnih društava Crvenog krsta/križa iz regiona: Crvenog križa Hrvatske, Crvenog križa Slovenije, Crvenog krsta Srbije, Crvenog krsta Crne Gore i Crvenog krsta Makedonije.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine apeluje na građane, institucije i organizacije da se priključe humanitarnoj akciji i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Svaka donacija pomaže u oporavku zajednica i omogućava brži povratak normalnim životnim uslovima.

Tuzlarije