˝JU “Centar za kulturu” Tuzla: Realizovan projekat “Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa-II˝

“JU “Centar za kulturu” Tuzla je u 2024. godini realizovala projekat “Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa- II” faza. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je obezbijediti neophodan restauratorski tretman, kojim će se sanirati oštećenja na slikama, te poduzeti konzervatorsku zaštitu umjetničkih djela kako bi se osigurala stabilizacija materijala i usporilo njegovo propadanja. Projektom se nastoje podignuti svijest o značaju očuvanja umjetničkih djela i kulturnog naslijeđa i osigurati uslove za dugotrajno čuvanje i izlaganje umjetničkih djela istaknutih umjetnika Bosne i Hercegovine.
Restauratorsko-konzervatorski tretmani su primijenjeni na 6 umjetničkih slika iz fundusa Međunarodne galerije portreta, organizacione jedinice JU “Centar za kulturu” Tuzla. Selekciju umjetničkih djela za restauraciju su izvršili kustosi ustanove, Amra Ćebić i Samir Sufi. Saradnica Milica Bilanović je u sklopu projekta održala i prezentaciju na kojoj su prikazani tok projekta, postupci i rezultati restauracije.

osjetioci u Međunarodnoj galeriji portreta su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim koracima u konzervaciji i restauraciji i da pogledaju kako restaurisana djela u konačnici izgledaju. Ustanova ima za cilj i u narednim godinama kontinuirano provodit postupke restauracije i konzervacije.

Konzervatorsko-restauratorsku proceduru na umjetničkim radovima je izvršio magistar umjetnosti- restaurator Sanjin Lugić.

Restaurisana umjentička djela:
Ismet Mujezinović “Portret Meše i Darke”
Ismet Mujetinović “Autoportret sa spomenicom”
Ismet Mujezinović “Fašistička zvjerstva”
Mensur Dervišević “Navijač Slobode”
Hakija Kulenović “Sutjeska u kanjonu”
Petar Tiješić “Mrtva priroda”

Zahvaljujemo se Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine na podršci.

Centar za kulturu Tuzla