Najava izložbe: ˝Biseri tuzlanske arhitekture˝

JU Arhiv Tuzlanskog kantona, JU Građevinsko-geodetska škola Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona u okviru manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” i “Ljeto u Tuzli” predstavljaju izložbu pod nazivom “Biseri tuzlanske arhitekture”. Ista će biti postavljena u srijedu, 25.9.2024. godine u 11 sati u Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla.

O izložbi:

Projekat pod nazivom “Biseri tuzlanske arhitekture”, rezultat je saradnje JU Arhiv Tuzlanskog kantona sa JU MS Građevinsko-geodetskom školom Tuzla i Društvom arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona. Projekat ima za cilj prezentaciju reprezentativnih sakralnih i profanih objekata iz prošlosti Tuzle koji predstavljaju “bisere” tuzlanske arhitekture.

Veći broj objekata koji će biti obuhvaćeni projektom su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te su isti od posebnog značaja za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Uzimajući u obzir da neki od objekata više ne postoje to će navedeni projekat svim građanima, a posebno onim mlađim, dočarati Tuzlu kakva je nekad bila.

Projekat je započeo 2023. godine postavkom izložbe i maketa za slijedeće sakralne objekte: Behram-begova džamija, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Vladičin dvor, Rimokatolička crkva, Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla.

Ove, 2024. godine, organizira se postavka izložbe i maketa objekata: Velike gimnazije u Tuzli, Austrijske pošte (Narodne biblioteke), Hotela “Grand” u Tuzli (Industrijska škola), Medrese u Tuzli i Muzičke škole u Tuzli.

Projekat se realizira u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli” i “Dani evropskog naslijeđa” tokom mjeseca septembra.

Otvaranje izložbe održat će se u Maloj galeriji JU Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, ul. Mije Keroševića Guje 3, Tuzla, 25. septembra 2024. godine, sa početkom u 11 sati.

Tuzlarije