U akciji čišćenja učestvovalo 2000 volontera

Svjetski dan čišćenja obilježen je 21. septembra širom planete, a u Bosni i Hercegovini čistili smo u 20 gradova na preko 40 lokacija u velikoj volonterskoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.
Više od 2000 volontera je iskoristilo lijepo vrijeme i subotnje prijepodne provelo u prikupljanju otpada sa ulica, trgova i parkova u našim gradovima.
„Ono što nas posebno raduje jeste da se ovakvim akcijama, već dugi niz godina, odazove veliki broj građana i građanki Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da akcije čišćenja nisu dugoročno, održivo rješenje, ali one su definitivno odličan način za podizanje svijesti o problematici otpada, važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te značaja smanjenja proizvodnje otpada u našim svakodnevnim životima.
Sretni smo što se našim akcijama pridružuju mladi ljudi, mladi roditelji sa djecom, prosvjetni radnici sa svojim učenicima i učenicama…
Vrlo značajan doprinos ovih akcija je i što mi već godinama uspijevamo djelovati intersektorski, povezujući civilno društvo, medije, javne institucije i privatne kompanije – u ovom procesu svi imamo značajnu ulogu i važno je da djelujemo zajedno.” – poručili su iz U.G. “Ruke” i projekta Let’s Do It BiH.
U okviru ovog globalnog pokreta, više od milion volontera iz 191 države širom svijeta pridružilo se ovakvim akcijama, radeći zajedno na očuvanju životne sredine. Ova međunarodna podrška ističe važnost zajedničkog djelovanja u suočavanju s problemima zagađenja i očuvanju prirodnih resursa.
„Sretni smo što smo imali priliku biti dio jedne lijepe priče i podržati ovu akciju s ciljem očuvanja i zaštite životne sredine. Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju život u normalnim uslovima – bez otpada. Svjesni smo važnosti ovakvih akcija i posljedica koje zagađenje ostavlja na prirodu i njene stanovnike. Kao društveno-odgovorna kompanija, kontinuirano radimo na promociji ekoloških inicijativa i održivog razvoja, jer vjerujemo da svaka pojedinačna akcija može stvoriti značajne promjene.“ – naglasili su predstavnici Zlatnog sponzora akcije, brend FINO ispred kompanije Sarantis d.o.o.
Ovogodišnja akcija u BiH održana je pod sloganom „Trebaš razlog?“, a odgovori na ovo pitanje su svuda oko nas. Pozivamo sve građane da se i dalje aktivno uključe u očuvanje naše životne okoline i učine Bosnu i Hercegovinu ljepšim mjestom za život.
Zlatni sponzor ovogodišnjeg Svjetskog dana čišćenja u Bosni i Hercegovini je brend FINO. Zahvaljujemo se našim prijateljima i partnerima Sarantis d.o.o. koji su kroz brend FINO prepoznali značaj ovakvih akcija u svrhu zaštite životne sredine.

Nejla Ahmetagić – Zivinice.ba