Obilježeno 25 godina od prve transplantacije bubrega u UKC-u Tuzla

Prije 25 godina u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla obavljena je prva transplantacija bubrega. Od tada do danas urađeno je preko 250 transplantacija.U povodu tog datuma održana je Konferencija za medije i bila je prilika da se ukaže na značaj donacije organa poslije smrti od čega zavisi životi više stotina pacijenata koji se nalaze na listi čekanja za transplantaciju.

Prva transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla  urađena je pod mentorstvom stručnjaka iz Beča.

Prema riječima prof.dr. Senaida Trnačevića , začetnika projekta transplantacija u UKC Tuzla koji ističe:- Doktor profesor Ferdinand Mullbaher je 17 septembra operisao dva para , za tri dana četvero .To je bila težnja da mi počnemo ovaj program i počeli smo, poslije je urađeno 50 transplantacija, poslije 100.2006.godine prva transplantacija od mrtvog donora bubrega u BiH , istakao je prof.dr. Senaid Trnačević.

Kod osoba kod kojih je utvrđena moždana smrt zakonski je u našoj zemlji uređeno na zadovaljavajući način, ali uz iznimke to je pretpostavljeni pristanak. Ukoliko se osoba za života izjavila da neće biti donor , postaje donor ukoliko je moždano mrtva. Ako porodica ne kaže  da , to je nemoguće smatra prof.dr.Mirna Alečković Halilović –specijlista interne medicine subspecijalista nefrologije.

Za više od dvije decenije u Klinčkom centru Tuzla urađeno je 46 kadaveričnih transplantacija sa moždano mrtve osobe tokom 25 godina  505 transplantacija. U martu 2010 godine u UKC Tuzla urađena je supružnička transplantacija , prva nesrodnička transplantacija u našoj zemlji.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla , Igor Hudić ističe , da je za 25 godina smo sa bubregom izveli 505 transplantacija, od toga 22 transplantacije jetre , 45 transplantacije rožnice i 253 transplantacije bubrega.

Kako je istakla prof.dr. Mirna Alečković-Halilović , specijalista interne medicine i subspecijalista nefrologije, transplantacija je najbolji vid zamjene funkcije organizma za jednu državu.Tuzla radi 75 posto transplantacija bubrega , te je u BiH nazvana liderom za transplantaciju.Trenutno je u našoj zemlji 300 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju bubrega , istakla je.

Na temu edukacije i stručno-naućnog usavršavanja govorio je prof.dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučno-istaživački rad koji je u svom izlaganju predstavio stručno-naućno poglavlje radova na temu transplantacijske medicine koji su objavljeni od strane ljekara UKC Tuzla.

Povodom jubileja najavljena je svečanost na akademiji 25 godina transplantacijske medicine u UKC Tuzla koja će se održati 26 septembra 2024 godine u Hotelu Salis u Tuzli.

Duška Rebić