Gradonačelnik Tuzle sastao se sa župnikom Istarske županije

U Gradskoj upravi Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić uprilčio je prijem za župnika istarske županije Borisa Miletića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovdstvo , ribarstvo i vodoprivredu dr.sc. Ezia Pinzana.Tokom prijema razgovaralo se o temama od zajedničkogh interesa za Grad Tuzlu i Istarsku županiju, uključujući kulturu, sport, privredu, vodoprivredu, energetsku efikasnost i rad javne administracije.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo ugostili naše drage prijatelje iz Istre.Razgovaralo se o brojnim temama koje nas povezuju, posebno koje se odnose na kvalitet vodnosnabdijevanja, odvodnju otpadnih voda, oblasti poljoprivrede gdje su nam kazali, razvili značajnu podršku malim gazdinstvima koja su izrasla u velike kompanije na evropskom i svjetskom nivou.

Naši budući susreti će se fokusirati na komplatne projekte koji će donijeti obostrane koristi i unaprijediti razvoj Tuzle .Radujem se što ćemo prenijeti neke od naših pozitivnih iskustava u realizaciji projekata prema Istri. Razmjena iskustava je neprocjenjiva jer nam može pomoći da efikasnije realizujemo projekte, posebno one vezane za fondove Evropske unije, istakao je gradonačelnik Lugavić.

Župan Istarske županije Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo posjetom Tuzli ističući važnst razmjene iskustava , posebno oblasti energetske efikasnosti , pročišćenje otpadnih voda i upavljanjem javnom administracijom te istakao:- Razmijenili smo vrijedna iskustva o pristupu Evropskim fondovima, što je od ključne važnosti za buduće projekte. Identificirali smo ključne prioritete , kako za Grad Tuzlu, tako i za Istarsku Županiju.Naša saradnja ima potencijal da spoji gospodarstvenike i operativne djelatnike  sa ciljem realizacije zajedničkih projekata. Zahvaljujem se na gostoprimstvu i počašćen sam što sam danas u Tuzli –naglasio je župan Istarske Županije Boris Miletić.

Nakon sastanka gradonačelnik Lugavić i župan Miletić zajedno sa saradnicima odali su počast žrtvama masakra na Kapiji, jedno od najvećih tragedija u novijoj istoriji Tuzle.Odavanje počasti dodatno su ojačali prijateljske odnose  naglašavajući zajedničke vrijednosti koje povezuju Tuzlu sa Istrom , te nastavak dugogodišnje saradnje između Tuzle i regije Istre sa ciljem prijateljskih poslovnih odnosa.

Duška Rebić