Nikad uzbudljiviji Lokalni izbori 2024: Sprema li se Tuzli (ne)očekivana promjena?

Predizborna kampanja za Lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra polako se zahuktava u najvećem gradu Tuzlanskog kantona. Čini se kako će ovoga puta Tuzla dobiti možda i najneizvjesnije izbore u posljednjih nekoliko decenija. Izbore u kojima po prvi put do sada nedodirljivi SDP dobija ozbiljne protukandidate.

Za razliku od nekih ranijih vremena kada je SDP bez problema ostvarivao sigurne pobjede i suvereno vladao Tuzlom, mnogo toga nam nagovještava da će ovoga puta ta borba za pozicije biti mnogo teža i neizvjesnija.

Šta nudi SDP

Koliko su ozbiljno shvatili ove izbore najbolje pokazuju prve predizborne poruke iz tabora SDP. Već očekivane poruke o tome kako će nastaviti sa tradicijom multikulturalnosti Tuzle, dodatno su iz crvenog tabora pojačane i pričama o očuvanju dosadašnjih vrijednosti grada soli. U SDP – u Tuzla već su polako počeli sa pričama o imaginarnim neprijateljima koji ukoliko pobijede na izborima prekrojiti će i iz temelja promijeniti dosadašnju Tuzlu. No, da li je zaista tako? Ili u SDP Tuzla shvataju da nasuprot sebe imaju ozbiljnu konkurenciju protiv koje će morati dobro da se potrude ukoliko žele i dalje stolovati u Gradu.

SDP Tuzla ponudio je najbolje što trenutno ima. Uglavnom su to dobro poznata stranačka lica uz nekolicinu onih koji su došli na red da se izbore za vijećničku poziciju.

Popularni „crveni“ odabrali su, po njihovim uvjerenjima, osobe koje bi mogle nastaviti pobjedničku tradiciju. Iako i u redovima ove stranke postoje nekoliko suprotstavljenih struja koje imaju svoje predstavnike. U SDP – u Tuzla još uvijek računaju na sigurnu bazu glasača pretežno sastavljenih od uposlenika javnih preduzeća i onih starijih stanovnika Tuzle koji su tradicionalno najodaniji glasači ove partije. No, šta se možedesiti ako oni ne budu dovoljni za pobjedu ovog oktobra?

Ozbiljna konkurencija

Ne treba nipošto smetnuti sa uma da je u proteklih par decenija došlo do evidentnih promjena u strukturi gradskog stanovništva. Veliki broj ljudi koji su do sada živjeli u okolnim gradovima i opštinama, novi su stanovnici Tuzle, a dobro se zna da je njihova glavna baza stranka SDA. Ne treba očekivati od „novih“ Tuzlaka da će naprasno promijeniti svoje političke simpatije i okrenuti se nekoj drugoj političkoj opciji. Jednostavno, to tako ne ide i upravo zbog gore navedenog u do sada nedodirljivom SDP – u s razlogom strepe da bi ovog oktobra mogli doživjeti neprijatne izborne rezultate. Ukoliko na izbore izađe veći broj građana, takav rasplet izbornih događaja nije isključen.

Stoga nije bezazlen i javni vapaj Selima Bešlagića koji poziva Tuzlake da izađu na izbore i da se izbore za dosadašnje vrijednosti ma šta one značile. Naravno, sve u cilju da dosadašnji pobjednici ostanu na tom tronu.

A konkurencija SDP – u zaista je ovaj put nikada jača. Iako SDA nije do sada bila preveliki konkurent vladajućoj partiji, na ove lokalne izbore izlaze sa dosta kvalitetnih kandidata za gradsko vijeće. U zelenom taboru priželjkuju do sada najbolji rezultat.

Istog su razlišljanja i u DF – u. Popularni „narandžasti“ takože na svojoj listi imaju veliki broj obrazovanih i kvalitetnih kandidata i ne bi nas začudilo ako bi i oni ovog oktobra osvojili veliki broj glasova. Ako se zna da su na kantonalnom i državnom nivou u čvrstoj koaliciji sa SDA, lako bi se moglo desiti da u prebrojavanju mjesta u gradskom vijeću Tuzla i tu dogovore koaliciju koja će biti snažna protuteža SDP – u.

Dodajmo i da nezavisna lista „Sloboda“ u predizbornu trku ulazi sa mnogo ambicija. Među njihovim kandidatima takođe ima veliki broj osoba koje bi mogle dobiti povjerenje tuzlanskih glasača. Zajedno sa prethodno navedenim strankama, nije isključeno da i oni uđu u postizbornu koaliciju, čime bi omjer snaga u gradskom vijeću mogao čak prevagnuti na stranu dosadašnje opozicije!?

Zbog svega toga jasno je da će ovo biti najneizvjesniji lokalni izbori u Tuzli.

Povjerenje u dosadašnje saveznike

U SDP Tuzla računaju da će osim svojih snaga oko sebe okupiti i dosadašnje saveznike. To su Tuzlanska alternativa, Narod i pravda, Socijaldemokrate BiH, BH Zeleni, Bosanski narodni front, Pokret demokratske akcije i nezavisni kandidat Nedžad Jusić.

Ipak, ono što se u ovom slučaju ne spominje toliko je da su nabrojani politički subjekti bezrezervno stali uz Zijada Lugavića (SDP) kao kandidata za gradonačelnika Tuzle. Postavlja se pitanje kakav će uspjeh šestorka ostvariti u borbi za viječničke funkcije. Jer, ulog je ogroman, a to su mnogobrojne rukovodeće pozicije u tuzlanskim javnim preduzećima i ustanovama. Nešto što je do sada čvrsto pripadalo SDP – u Tuzla. No, hoće li tako biti i nakon ovog oktobra?

Borba za gradonačelničku funkciju

Kada se sve sabere, čini se da će borba za gradonačelničko mjesto proteći u sjeni borbe za vijećničke funkcije. Tek četiri kandidata boriće se za mjesto prvog čovjeka Tuzle: Zijad Lugavić (SDP), Zoran Blagojević (SDA), Derviš Čičko (Stranka za BiH) i Tihomir Mihajlović (SNSD). Očekuje se da će se novi gradonačelnik birati između Lugavića i Blagojevića, a za sada najveći favorit je upravo dosadašnji gradonačelnik Tuzle. Lugavić je do sada stekao mnoge simpatije Tuzlaka i očekuje se da će ga građani nagraditi novim mandatom.

Ostaje pitanje gradskog vijeća. Hoće li osnažena opozicija uspjeti poremetiti planove vječitih pobjednika i Tuzli donijeti (ne)očekivane promjene?

J. Jeremić