Formiran savez Tajlandskog boksa Muaythai BiH: Zapažen nastup bh. selekcije na takmičenju u Turskoj

Proteklog mjeseca (od 14. do 18. avgusta) u Istanbulu je održan Turkiye Open u MuayThai boksu, a ovo takmičenje ušlo je u anale ove borilačke vještine jer je svoj nastup upisala i reprezentacija BiH.

Pod vodstvom selektora Isaka Memiševića, boje naše selekcije branili su Šemsa Sulejmanović i Amar Buljubašić upisavši zapažene rezultate. Sulejmanovićeva, inače članica Spartak Gym iz Breze je ušla u finale i osvojila srebro nakon borbe protiv turske reprezentativke. Buljubašić je doživio poraz u meču protiv reprezentativca Kazahstana.

Veliko iskustvo

„Bilo je devet država među kojima su bile Turska, Mađarska, Azerbejdžan, Kazahstan, Turkmenistan, Kirgistan…Sa preko 200 takmičenja. Mi smo na poziv Hasana Yildiza koji je predsjednik Evropske Muay Thai Federacije i predsjednik Turske Muay Thai Federacije, došli u Tursku i mogu samo reći da je organizacija bila izvrsna. Morate doći i vidjeti sa kakvom se ozbiljnošću pristupa ne samo organizaciji ovakvog takmičenja, nego i cjelokupnom razvoju tajlandskog boksa“, kaže Isak Memišević, selektor reprezentacije BiH u MuyThaiju.

Ono što je bitno je da je ovo bio jedan od prvih zvaničnih takmičarskih nastupa bh. selekcije u tajlandskom boksu.

„Najbitnije u svemu je što smo nastupili kao takmičari u seniorskoj konkurenciji i što je ovo nastup reprezentacije BiH. U Antaliji smo prije 10 mjeseci takođe nastupili, ali kao gosti. Takođe smo sa dva predstavnika nastupili u Grčkoj na SP“, objašnjava nam selektor Isak Memišević.

Dodajmo da se radi o novoformiranom Savezu Tajlandskog boksa Muaythai BiH koji se priključio sportskoj porodici ostalih saveza koji postoje u našoj zemlji.

Novi članovi porodice MOK – a

„U BiH postoji 10-12 klubova i mi smo tek osnovan Savez. Klubovi se preregistruju i trenutno obučavamo, edukujemo trenere. Klubovi se moraju preregistrovati kao klubovi tajlandskog boksa kako bi ušli u Savez“, objašnjava Memišević, te dodaje da uprkos tome što se radi o državnom savezu koji je tek osnovan, još uvijek nisu naišli na konkretnu podršku onih koji bi se trebali time baviti:

„Kome god sam otišao sa zahtjevom da nam pomognu pred ovo takmičenje, nismo dobili nikakva sredstva. Nadam se da će se konačno nešto pokrenuti sa mrtve tačke kada je u pitanju finansiranje i vrednovanje borilačkog sporta u našoj zemlji“, kaže Memišević.

Ono što je posebno podvukao tiče se samog tajlandskog boksa koji bi u budućnosti trebao postati olimpijski sport:

„Mi smo pri MOK – u i ove godine smo prikazani kao priključni sport olimpijskim sportovima. Mi smo imali svoj prikaz takmičenja na ovoj Olimpijadi a na sljedećoj očekuje se da uđemo kao olimpijski sport“.

Memišević na kraju dodaje da Savez ozbiljno radi na unapređenju svog funkcionisanja, te se nada da će na sljedećem takmičenju u Turskoj naša selekcija učestvovati sa još više reprezentativki i reprezentativaca.

„Turci sljedeće godine planiraju takmičenje na koje će pozvati do 20 reprezentacija. Nadam se da ćemo učestvovati na tom prvenstvu, ali i na juniorskom SP na Tajlandu, te EP koje će se održati na Kosovu.

J. J.