OK Kula Gradačac obilježava 50 godina postojanja

OK Kula Gradačac u ova tri dana obilježava svoju pedesetogodišnjicu postojanja. Još davne 1974. godine ekipa Pelagićeva pored Gradačca je ušla u Prvu ligu nekadašnje države a to su ostvarile izuzetno talentovane i mlade učenice sedmog i osmog razreda osnovne škole iz Pelagićeva.

Predvodila ih je Cvijeta Stakić koja je kasnije igrala u reprezentaciji bivše države i bila njen kapiten, kao i u reprezentaciji Evrope. Zbog loših uslova za takmičenje u Prvoj ligi, prelaze u Gradačac gdje im se pružaju uslovi za takmičenje u najelitnijoj ligi nekadašnje države.

Od tada se smatra da je Gradačac dobio svoj klub u ženskoj odbojci i kroz njega je do danas prodefilovalo i igralo preko tristo igračica. Svake godine Gradačac održava i turnir u ženskoj odbojci u spomen na dvije odbojkašice koje su časno i ponosno nosile dres ovog kluba a svojim igrama, kao reprezentativke, puno učinile za ovaj klub i prosperitet ženske odbojke u ovom gradu.

Turnir se održava u pomen na rano preminulu Branku Ojdanić i tragično nastradalu Ernu Sinanović. Sada su obilježavanje 50 godina postojanja i turnir spojili zajedno i organizovali međunarodni memorijalni turnir na kome su učešće uzele ekipe: HAOK Mladost (Zagreb), OK Partizan EFBET (Beograd), ŽOK Osijek (Osijek) i domaćin OK Kula ( Gradačac).

Sve je započelo preksinoć Svečanom akademijom u Kino Sali a tu su podijeljene zahvalnice: od odbojkašica koje su igrale u prvoj postavi 1974. godine, preko zaslužnih odbojkašica i sportskih radnika koji su bili aktivni u ovih 50 godina u klubu, pa do sponzora i Grada Gradačac čija je pomoć bila značajna da ovaj klub ovoliko traje.

Juče su odigrane i četiri utakmice Međunarodnog memorijalnog turnira, dok su za danas planirane još dvije. Poslije svih odigranih utakmica, danas će se proglasiti pobjednik turnira i podijeliti medalje. U ranim popodnevnim satima, nakon dodjele priznanja, turnir će biti zatvoren.

Tekst: Suad Krajnović

Foto: Ammar Krajnović