U Tuzli će od 9.do 11. septembra biti pojačane aktivnosti EUFOR-a

Tokom dana od 9. do 11. septembra građani će moći zapaziti pojačane aktivnosti trupa EUFOR-a u urbanim područjima Čapljine , Livna, Orašja, Pazarića, Sarajeva, Tuzle i Zavidovića.

Također će biti intenzivnije aktivnosti na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u noćnim satima.Te aktivnosti su dio godišnje vježbe EUFOR-a „Brzi odgovor“ koja se širom BiH održava od 24 avgusta do 16 septembra.Svrha vježbe je da pokaže spremnost i potvrdi njegovu kontinuiranu podršku održavanja sigurnog stabilnog okruženja u BiH.

Te velike aktivnosti u provođenju obuke EUFOR-a podršku pružaju Oružane snage BiH koje su ustupile lokacije za izvođenje obuke , navode iz EUFOR-a, te ističu:- EUFOR poduzima sve kako bi na najmanju moguću mjeru sveli uticaj koji te vježbe mogu uticati na javnost. Kako ističu lokalne vlasti i stanovništvo će biti na vrijeme obavješteno o pokretu jedinica EUFOR-a u njihovoj blizini putem naših timova za vezu i osmatranje, tako i preko saopćenja za javnost.

Kako se navodi u saopštenju EUFOR je snažan , sposoban i pouzdan partner BiH ,ostaje posvećen vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ističe se.

Duška Rebić