Nikić i legende žive za susret naredne godine

Sinoć je u Skugriću veseljem i pjesmom okončano druženje legendi nekadašnjeg fudbala sa ovih prostora i svi su žalili što su ta dva dana tako brzo prošla. Jednoglasna poruka je bila da će sigurno i naredne godine opet biti tu u Skugriću, biti na druženju koje ih vraća u mlađe dane i gdje svi nekako napune svoje emocionalne baterije da treba ovakvih susreta biti što više i što češće.

A bilo je tu fudbalera sa svih strana nekadašnje države, tako da je teško i nabrojati ih, pa ćemo spomenuti samo neke: Mehmed Baždarević, Nenad Starovlah, Edin Bahtić, Rade Bogdanović, Miomir Bakrač, Miloš Đelmaš, Faruk Hadžibegić, Ivica Grnja, Mehmed Janjoš, Vlatko Glavaš, Primož Gliha, Mitar Lukić, Dževad Šećerbegović, Nihad Mujezinović, Uglješa Malbaša, Zijad Švrakić, Ešref Jašarević, Amir Durgutović, Božur Matejić, Nenad Lušić, Čedo Maras, Viktor Trenevski, Slavko Mamuzić i mnogi drugi.

Stari asovi su u revijalnoj utakmici protiv veterana Skugrića iz Živkovog polja ( njihov klub Bratstvo je inače juče slavilo jubilej- 60 godina postojanja i trajanja ovog kluba) imali publici šta da pokažu. Uživalo se u majstorijama i lijepim potezima a drugarstvo je odisalo cijelim tokom utakmice, bez obzira što su do juče bili ljuti protivnici na fudbalskom terenu. Možda bi i mlađe generacije trebale prisustvovati ovakvim utakmicama jer se ovdje može i ponešto naučiti ali ovdje se ne uči, ovdje se najbolje doživljava fudbalska igra i ljubav prema njoj. To prijateljstvo se kasnije sa terena prenijelo i u divni ambijent motela Monogram, gdje su legende uz pjesmu i veselje nastavile svoje druženje uz žal da je kratko trajalo ali da su dogodine ponovo tu, ako ih zdravlje posluži. Organizator i alfa i omega ovog druženja i odigravanja utakmice je proslavljeni fudbaler, nekadašnja plava jedanaestica sarajevske Grbavice Nikola Nikić. Čast i zadovoljstvo je bilo biti prisutan na ovom druženju gdje su sve legende, bar na par sati, pobjegle u one svoje mladalačke dane, okruženi sa prijateljima iz tih dana i okrenuti potpuno onom što najviše vole i najbolje znaju raditi a to je najljepšoj sporednoj stvari na svijetu – fudbalu.

Tekst: Suad Krajnović Foto: Ammar Krajnović