Tuzla i Pečuh potpisali sporazum o jačanju saradnje i proslavili 25 godina partnerstva

Gradonačelnik Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić i gradonačelnik Pečuha (Mađarska) , potpisali su sporazum kojim su obilježili i 25 godina partnerstva između ova dva grada.

Ovaj  važan događaj simbolizira četvrtinu stoljeća uspješne saradnje koja je započela 16 decembra 1999 godine. Sporazum potvrđuje opredjeljenje oba grada između Tuzle i Pečuha donijela je mnogobrojne benefite za oba grada.Saradnja je podstakla upoznavanje s bogatom istorijom, tradicijom i kulturom, te je doprinijela razmjeni kulturnih i edukativnih programa, obogatila individualni i organizirani turizam, pomogla implementaciju ekloških programa za zaštitu okoliša u oba grada.Također dugogodišnja saradnja podržala je učešće manjina u kulturnom životu , te ojačala političku saradnju i stabiliziranje u regionu i unaprijedila harmoničan razvoj grada koji služe dobrobiti građanima.

Pored sporazuma sa Tuzlom, Grad Pečuh je na ovom događaju potpisao i sporazum o jačanju saradnje u gradovima Gratz iz Austrije, Sombora iz Hrvatske, Novi Sad iz Sombora , čime se dodatno proširuje mreža prijateljstva i partnerskih gradova.

Duška Rebić