U Ministarstvu privrede TK: Održan sastanak sa predstavnicima zajedničkog projekta UNFPA i Češke ambasade u BiH

Ministar privrede, Edin Duraković, održao je dana, 02.09.2024. godine, sastanak sa predstavnicama zajedničkog projekta UNFPA u Bosni i Hercegovini i Češke ambasade u Bosni i Hercegovini, te je tom prilikom razgovarano o potencijalnoj saradnji Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona sa navedenim projektom.

Na sastanku je razgovarano o analizi efekata demografskih trendova na pružanje javnih usluga u Bosni i Hercegovini, koju su UNFPA i Češka ambasada sproveli u 2022. godini, a koje ukazuju na značajne izazove, uključujući smanjenje broja stanovnika za više od pola do 2070. godine, kao i predviđanja da će starija populacija biti najzastupljenija grupa u Bosni i Hercegovini. Shodno navedenom, ekonomske projekcije pokazuju da će do 2030. godine biti potrebno dodatnih 3% BDP-a godišnje za održavanje trenutnog nivoa javnih usluga, te je shodno tome potrebno inicirati dodatne aktivnosti i napore kako bi se na adekvatan način odgovorilo na identificirane izazove.

U skladu sa navedenim, UNFPA u Bosni i Hercegovini i Češka ambasade u Bosni i Hercegovini pokrenuli su projekat razvoja modela zapošljavanja za žene sa fokusom na dugotrajno nezaposlene ili neaktivne žene na tržištu rada. U okviru projekta se trenutno radi na izradi studije izvodljivosti i potreba tržišta, a kako bi se definirao potencijal udruženja žena za proizvodnju robe ili pružanje usluga na tržištu.

Ključni cilj navedene studije jeste evaluacija ekonomske izvodljivosti predloženih aktivnosti i projekata udruženja žena, identifikacija potencijalnih izazova i rizika, te istraživanje mogućih partnerstava s privatnim sektorom, o čemu je razgovarano i sa predstavnicima Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona. Poseban fokus bio je na kapacitetima i resursima sa kojima Tuzlanski kanton raspolaže, identificiranju potencijalnih privrednih grana u kojima bi investicija bile opravdane, te mogućnostima podrške u cilju dugoročne održivosti podržanih projekata.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK