Vlada TK prihvatila Izvještaj o izvršenju Budžeta TK za prvih šest mjeseci: Ostvaren suficit preko 24 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine. Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih pola godine od 287.032.221,54 KM, u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 262.613.805,86 KM, evidentno je da je Budžet TK u ovom izvještajnom periodu ostvario ukupan finansijski rezultat – suficit u iznosu od 24.418.415,68 KM.

Međutim, ovaj podatak je informativnog karaktera i mora se uzimati vrlo oprezno jer tek u narednom periodu, trećem i četvrtom kvartalu godine se očekuje rast izvršenja rashoda i izdataka jer dolazi do izvršavanja znatnog broja programa i poticajnih mjera Vlade TK, a što će rezultirati i znatno većom potrošnjom sredstava.

Ipak, ono što ohrabruje, jeste činjenica da su ukupno ostvareni prihodi i primici u prvih šest mjeseci 2024. godine veći za 7,03% u odnosu na ostvarene prihode i primitke istog perioda 2023. godine, dok su ostvareni rashodi i izdaci u posmatranom periodu su veći za 5,65% u odnosu na isti period prethodne godine i to najviše u izvršenju na pozicijama troškova za bruto plaće i naknade zaposlenim.

Također, Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za spomenuti period.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK