Željezničar na Tušnju upisao treći trijumf u sezoni: Novi poraz Slobode

Željezničar je u 4. kolu Wwin lige savladao kao gost na Tušnju ekipu Slobode rezultatom 1:0. Jedini gol na meču djelo je Abdulmalika Al Jabera iz 62. minute susreta, ali je Plave izvadio golman Vedad Muftić.

Željezničar je uz dosta muke došao do tri boda na gostovanju kod Slobode u Tuzli. Presudio je ponovo sjajni Saudijac Abdulmalik Al Jaber.

Plavi su očekivano dominirali posjedom od samog početka utakmice, ali prvu veliku šansu stvara Sloboda. Igrala se 11. minuta kada Šero zaobilazi Muftića, ali presporo je reagovao i dopustio je golmanu Plavih da se vrati i sjajno odbrani njegov udarac.

Pritiskao je Željezničar konstantno prema golu Slobode, ali nije uspio stvoriti neku veliku šansu. U 25. minuti slobodnjak Boljevića brani Trako.

Ostali su gosti potom bez Mahmića koji je doživio povredu glave, a do kraja prvog dijela samo još jedna šansa i to velika za goste. Karamarko tuče glavom, Trako brani.

Na odmor se odlazi bez golova, a prvi u nastavku prijeti domaći tim. Haračić se pet metara glavom promašuje kompletan gol.

Potom dvije odlične šanse kreira mladi Dženan Šabić. U 55. minuti gađa iz kornera, Trako to nekako ´vadi´, a pet minuta kasnije udarac s 25 metara odlazi pored gola.

Samo minut kasnije domaći umalo dolaze do gola. Čajić gađa s 20-ak metara i pogađa vanjski dio stative.

U 62. minuti meča Željezničar stiže do gola. Nakon kornera Boljevića Karamarko spušta loptu do Abdulmalika Al Jabera koji zabija za 1:0.

Očekivano, trener domaćeg tima nakon gola pokušava napraviti nešto određenim izmjenama. Morala je Sloboda krenuti malo naprijed, a to je ostavljalo prostora za kontre tima s Grbavice.

Jednu takvu ne koristi Hiroš u 68. minuti. Povukao je loptu sa sredine terena, nije je dao nikom, a na kraju je loše šutirao.

Sloboda prijeti u 72. minuti. Cvijanović je napravio problem, odbrana Željezničara to čisti i opasnost je otklonjena.

Šest minuta kasnije Said Husejinović dobro gađa iz slobodnog udarca, nije bio precizan. Isti igrač atraktivno gađa u 86. minuti, Muftić ponovo brani.

Išli su crveno-crni na sve ili ništa u posljednjim minutama meča. Željezničar je dobro stajao u odbrani, te je čekao šansu iz kontre. Umalo ju je dočekao u 89. minuti kada Boljević slabo šutira iz dobre pozicije.

Boljević potom pogađa stativu u prvoj minuti nadoknade, ali promašaj Plavih nije kažnjen, iako je mogao biti. Hasanbegović najbolje skače nakon kornera, Muftić nestvarno vadi.

Željezničar je u četiri odigrana susreta upisao tri pobjede i poraz i ima devet bodova, dok je Sloboda upisala četiri poraza i jasno je da će tim Marka Maksimovića ove sezone voditi ogromnu bitku za opstanak.

Plavi u narednom kolu na Grbavici dočekuju Slogu iz Doboja, dok Tuzlaci idu na dalek put u Široki Brijeg.

Sportsport