Basket: Aluplastik “pokorio” Novu Gradišku

Protekloga vikenda, od 9. do 11. kolovoza (od petka do nedjelje), na posebnom 3×3 košarkaškom terenu postavljenom na Cvjetnom trgu u središtu Nove Gradiške, organiziran je pravi trodnevni praznik 3×3 košarke, a sve je popratila brojna i glasna publika.
Prva dva dana (petak i subota, 9. i 10. kolovoza) održan je deveti i zadnji kvalifikacijski turnir aktualne treće sezone PRO 3×3 Toura, serije međunarodnih spektakularnih turnira, koja se u razdoblju od 10. svibnja do 17. kolovoza 2024. održava na ukupno 10 top lokacija, većinom u središtima gradova, diljem Hrvatske. Prvih osam ovogodišnjih turnira uspješno je realizirano u Hvaru, Trogiru, Umagu, na odmorištu Rebri na Istarskom ipsilonu, kao i u Zaboku, Donjem Miholjcu i Zagrebu. Uključujući i najbolje sudionike s još pet partnerskih inozemnih turnira, organiziranih tijekom lipnja i srpnja u Pečuhu (Mađarska), Murskoj Soboti (Slovenija), Madridu (Španjolska), te Živinicama i Aleksandrovcu (Bosna i Hercegovina), kvalitetne ekipe iz ukupno osam država (Španjolske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske) u tri različite kategorije – seniorskoj Elite Men i juniorskoj U-19 (muškarci) te Open Women (žene) – već su osigurale svoje mjesto na velikom Završnom turniru koji se idućega vikenda (16. i 17. kolovoza) organizirati u Šibeniku.
Stoga je ovaj turnir u Novoj Gradiški bio posebno zanimljiv jer su se dijelile posljednje „ulaznice“ za veliko šibensko finale, a za njih su konkurirale jake ekipe iz nekoliko europskih zemalja. Također, ovo je bio prvi put da je PRO 3×3 Tour karavana gostovala u ovom lijepom gradu u Brodsko-posavskoj županiji. Posebno je napeta bila finalna utakmica u seniorskoj Elite Men kategoriji, odigrana u subotu navečer (10. kolovoza), u kojoj je ekipa Aluplastik Živinice (Bosna i Hercegovina) tijesnim rezultatom 21:20 uspjela nadvisiti hrvatsku momčad 3×3 KA-BA Karlovac te, uz FIBA bodove, osvojiti novčanu nagradu od 2.000 eura. Za pobjedničku ekipu – kojoj je, nakon lipanjskog turnira u Vinkovcima, ovo drugi PRO 3×3 turnir koji su osvojili u ovoj sezoni – igrali su iskusni i poznati 3×3 košarkaši: Zlatko Golijanin, Zvonimir Stunja, Nemanja Žigon i Stefan Žigon. Drugoplasiranoj momčadi pripao je iznos od 600 eura, a treće mjesto i nagradu od 400 eura u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa Nitui. Prije toga u juniorskoj U-19 kategoriji pobjednička ekipa Nitui (njihova mlađa momčad) u završnom dvoboju bila je uspješnija od ekipe UDRUGA PRO 3×3 za promociju, razvoj i organizaciju 3×3 košarke.

 Trećeplasirana momčad u ovoj konkurenciji je 3×3 Lukavac (Bosna i Hercegovina).

U popratnom, revijalnom i zabavnom dijelu programa oba dana svojim su se atraktivnim nastupima predstavile Mažoretkinje Grada Nova Gradiška i Plesni studio Marine Mihelčić iz Požege.
Osim toga, organizirani su i humanitarna tombola i prodaja majica, kao i interaktivni nagradni kviz za
gledatelje, sa ciljem promocije jedinstvenih interaktivnih majica PRO 3×3 Toura i edukacije okupljenih o 3×3 košarci. Gledatelji su imali prigodu osvojiti vrijedne sponzorske nagrade i u natjecanjima u šutiranju dvica i slobodnih bacanja. Drugoga dana (subota, 10. kolovoza) u poslijepodnevnim satima organiziran je i već tradicionalni Kids Day s bogatim sadržajima i programom namijenjenima djeci.
Trećega dana bogatog košarkaškog vikenda u Novoj Gradiški, u nedjelju, 11. kolovoza, u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, u suradnji s lokalnim organizatorima i partnerima, na istoj lokaciji održano je i sedmo izdanje humanitarnoga streetball turnira „Svi smo uz tebe Hrva!“.
Njegov je cilj pomoć Hrvoju Modrića, članu Košarkaškog kluba „Strmac“ Nova Gradiška, koji je doživio tešku ozljedu na košarkaškom terenu, a ovo je drugi put da je Udruga PRO 3×3 aktivno sudjelovala
u pripremi i realizaciji ovoga turnira. I ovaj je dio programa ponudio zanimljive košarkaške oglede,
premda je rezultat bio u drugom planu. Na kraju je slavila ekipa LaPlaya by imperijal, dok su drugo i
treće mjesto osvojile momčadi Amila Gano i Nije faul.
U ime glavnih organizatora, Udruge PRO 3×3, na cijeli se događaj osvrnuo Tomislav Prpić.
„U potpunosti ispunjene tribine i barski stolovi postavljeni uz teren odisali su opuštenom atmosferom i
divljenjem vještini igrača na terenu. Međutim, na terenu nije bilo nimalo opušteno. Kako juniorski U-
19, tako i seniorski Elite Men turnir pokazao je atraktivnu i dinamičnu 3×3 košarku nabijenu emocijama
i adrenalinom. ⁠Veličinu 3×3 košarke u njenom punom sjaju mogli smo shvatiti kroz roster pobjedničke ekipe Aluplastik Živinice. U ekipi su nastupili Zvonimir Stunja iz Pule, Zlatko Golijanin iz
Tuzle i braća Nemanja i Stefan Žigon iz Beograda. Za 3×3 ne postoje granice. Uz svesrdnu potporu
Grada Nova Gradiška i gradonačelnika Vinka Grgića, Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i
predsjednika  Ivana Dobričića, organizirali smo košarkašku feštu koja je kulminirala humanitarnim turnirom Svi smo uz tebe Hrva za lokalne ekipe u nedjelju. Hrva je jedan od nas, zaljubljenik u košarku koji je uslijed nezgode na košarkaškom terenu ostao prikovan za kolica. KK Strmac i njegova Nova Gradiška već sedmu godinu organiziraju ovu humanitarnu akciju. Prošle godine Udruga PRO 3×3 dobila je poziv da se pridruži i sudjeluje u organizaciji, čemu smo se s radošću odazvali, a ove 2024., u suradnji s već spomenutim institucijama i udrugama, priuštili smo građanima Nove Gradiške i njihovim gostima košarkaški spektakl kojem je od prve do zadnje minute svjedočio naš Hrva. Njegov osmijeh i podignut palac lijeve ruke najveća su nam nagrada, a njegovoj obitelji, prijateljima i sestri Mateji zahvaljujemo na suradnji i želimo da nastave sa svesrdnom podrškom Hrvi! Znamo da mi hoćemo!“, naglasio je Tomislav Prpić.
Ovogodišnje izdanje Toura bit će zaključeno spektakularnim velikim finalom koje će se u petak i subotu, 16. i 17. kolovoza 2024., održati u glavnom gradu Šibensko-kninske županije – Šibeniku, a na kojem će, naravno, nastupiti i momčad Aluplastik Živinice. PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel ponovno ima prestižan status FIBA Quest za mušku Elite kategoriju pa će pobjednik Završnog turnira 12. i 13. listopada 2024. putovati na FIBA 3×3 World Tour Masters u Amsterdam (Nizozemska)!/ Davor Javorović/