BKC Živinice: Klub čitalaca uz promocije knjiga

Danas je u Gradskoj biblioteci, u okviru Kluba čitalaca, održana promocija knjiga Tihomira Knežičeka i Ljerke Lukić.

Pomocija knjige “30 godina udruženja Italijana u Tuzli”, autora Tihomira Knežičeka, svojevrsna je monografija koja sadrži sve o naseljavanju ovih krajeva građanima sa sjevera Italije, koja je u to vrijeme bila u sastavu Austro-Ugarske, kao uostalom i BiH.

Predgovore za knjigu pisali su Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH i Kadrija Hodžić. Dizajn loga 30 godina rada udruženja, koji se nalazi na koricama knjige radio je Faruk Ibrahimović.

Knjiga na 490 stranica detaljno i dokumentovano opisuje istorijat udruženja Italijana u Tuzli, od osnivanja prvog udruženja 1993. godine do juna mjeseca 2023. godine, kada je obilježeno 30 godina djelovanja udruženja Italijana u Tuzli.

“Naše udruženje je formirano u Tuzli 1993.godine i brojali smo preko hiljadu članova.Osnovni motiv za formiranje udruženja jeste teško stanje tokom rata, kada je trebalo dopremati humanitarnu pomoć od zemlje našeg porijekla, tako da smo uz velike teškoće uspijevali u tome, a hranu smo dijelili i onima koji nisu bili članovi Udruženja Italijana Tuzle i okolnih gradova.Inače smo ovu knjigu promovisali u Tuzli i Lukavcu, a zadovoljstvo nam je tim veće što smo danas u Živinicama.Knjiga sadrži sve podatke do kojih sam mogao doći i to je svojevrsna monografija našeg udruženja.Težnja je bila da sve značajnije aktivnosti upišem u knjigu.Tako imamo i naše učešće na raznim  seminarima, te posjete gradu našeg porijekla na sjeveru Italije Trentinu, gdje smo išli na kurs italijanskog jezika”, rekao je, između ostalog, autor knjige Knežiček.

Profesorica Ljerka Lukić je stigla ovih dana iz Toronta u Kanadi, gdje živi i autorica je više knjiga, tako da je o svakoj iznijela osnovne podatke.Struka i veliko iskustvo, te želja za stvaralaštvom bili su joj motiv više da se posveti pisanoj riječi i književnom stvaralaštvu, u čemu ima mnogo uspjeha.

Š.G.