Promovisano drugo izdanje knjige “Moja Litva” autora Safeta Berbića

Samo tri mjeseca nakon promocije prvog izdanja knjige „Moja Litva“ banovićkog pisca Safeta Berbića iz štambe je izašlo i drugo izdanje, što je bila prilika da se ova zbirka pripovjedaka ponovo promoviše. Drugo izdanje izašlo je u istom ruhu  uz manje lektorsko-korektorske  intervencije i to uz finansijsku podršku općine Banovići, a Općina je bila pokrovitelj i druge promocije. Promocija je upriličena u multimedijalnoj sali BKC-a u organizaciji Javne ustanove „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići, i to u okviru programa obilježavanja 10. septembra, Dana općine Banovići. Na istoj su o knjizi  govorili: Jagoda Iličić, predsjednica Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Aida Horvat i Ćamil Softić.

Prema riječima autora Berbića, knjiga „Moja Litva“ i njeno drugo izdanje i druga promocija u vrlo kratkom vremenu potvrda su da ovaj autor voli svoj grad, a i da grad voli svog pisca. Predsjednica Društva pisaca BiH Jagoda Iličić kazala je da je Berbićeva zbirka pripovjedaka divan spomenik  ljudima koji u Banovićima žive i ovom gradu, te da štampanje njenog drugog izdanja dovoljno govori i o Berbiću ali i o samoj knjizi.

Zbirka pripovjedaka „Moja Litva“ sadrži priče o ljudima koji su obilježili odrđeno vrijeme i  svi imaju zajedničko da su djeca Banovića, grada rudara. Njena oba izdanja štampala je Izdavačka kuća „Lijepa riječ“ iz Tuzle, a prvi primjerci iz štampe izašli su u decembru 2023. godine. Safet Berbić je višestruko nagrađivani banovićki pisac koji iza sebe ima devet objavljenih književnih dijela. Kako je i sam kazao, već ima napisan jedan dramski tekst koji čeka pravu „priliku“ – pravog režisera, pravog glumca, a spremna je i nova zbirka pripovjedaka koja će također sačekati neko novo vrijeme.

Općina Banovići