Na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba “Narodne nošnje regiona”

Na Trgu slobode u Tuzli, gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić u ponedjeljak je otvorio izložbu “Narodne nošnje regiona” autora Ahmeta Bajrića Blicka. Ova jedinstvena izložba od 50 panoa na kojima je prikazano oko 80 fotografija narodnih nošnji iz različitih dijelova regiona privukla je veliki broj građana i gostiju.

Gradonačelnik Lugavić pozdravljajući prisutne na prelijepom tuzlanskom trgu, kazao je: “Drago mi je što smo se okupili u velikom broju da večeras zajedno otvorimo izložbu “Narodne nošnje u regionu”. Želim da se zahvalim i ansamblima Panonija i Ceriću koji su uljepšali ovo veče. Veče naše tradicije, folklora, kulture, običaja i pokazali su nam kako na jedan jedinstven način svi zajedno možemo da uživamo u njihovom performansu. Isto tako, večerašnja izložba nam pokazuje bogatstvo naših različitosti, bogatstvo folklora i tradicije koju gledamo kroz nošnje, koje nam je Blicko pokazao. Zajedno jednim velikim aplauzom otvorimo večerašnju izložbu i uživajmo u raznovrsnim i bogatim prikazima tradicionalne nošnje na Trgu slobode.”

Kulturno-umjetnička društva Panonija i Zvonko Cerić dodatno su uljepšali ovu svečanost svojim nastupima, prikazujući tradicionalne plesove i običaje. Izložba “Narodne nošnje regiona” predstavlja važan korak ka očuvanju i promociji kulturne baštine našeg kraja.

TIP