Obilježen Svjetski dan drveta u Tuzli

U organizaciji Ekološkog saveza „EKO ZELENI“TK uz prisustvo ekologa u Gradskom parku u Tuzli među razgranatim stablima koje su svoje krošnje pustile uz posebnost da podsjete prisutne i na ovaj dan da skrenu pažnju prema njimka i njihovu važnost za život građana.

Ekološki savez „EKO ZELENI „ TK okupo je aktiviste da zajedno razgovaraju o važnosti drveća, stabla i šuma. Ovom prilikom su prepoznali na neselektivnu sječu drveća koja utiče na biodiverzitet i opstank živih bića , svakako u ovo toplo vrijeme naglašena je važnost jednog drveta i šume koja je značajna u ljetno vrijeme kada je temperatura visokog stepena i traži se hlad pod krošnjama. Drveća tokom ljetnih dana pravi je regulator ugljendioksida , pomaže u hlađenju gradova, stablo redukuje karbon dioksid, produkuje oksigen.Zahvaljujući stablu imamo na krošnjama plodove, cvjetove , razvija se pčelarstvo, sa lišćem drveća imamo hladovinu i bolji ambijent u našoj lolkalnoj zajedniciu, naglašava prof.dr.Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „EKO ZELENI“ TK, te dodaje:- Važna je akcija pošumljavanja. Nadamo se da će se ove jeseni održati akcija podizanja medonosnih šuma i drugih šum,a koje će učiniti antierozivnu ulogu, jer su i ove vrućine koje su zadesile BiH neavjesno uticale na čovjeka, -istakaop je prof.Omerović.

Prema riječima profesorice biologije Alme Spahić, ovih dana osjećamo užasne klimatske promjene koje su posljedice antropološkog uticaja na čovjeka, uništavanje šuma i okoliša uz deponije i druge negativne uticaje , naglasila je prof.Spahić na okupljanju aktivista ekologa za ovaj važan dan za život ljudi na zemlji.

Na okupljanju ekologa na ovaj dan Svjetski dan očuvanja stabla, naglašeno je da treba raditi na jačanju i razvoju ekološke svijesti kod građana treba raditi o zaštiti biodiverziteta i mikroklimatskih uslova koje su potrebne za bolji život građana.

Duška Rebić