Na Trgu slobode u Tuzli obilježena 29. godišnjica od genocida u Srebrenici

U organizaciji JU BKC TK , Medžlisa islamske zajednice Tuzla, Instituta za društvene i religijska istraživanja Tuzla, Specijalne biblioteke Behrambeg , Udrruženja građana „Prosvjetitelj“ i Neformalne građana 8372 za Srebrenicu, na Trgu slobode u Tuzli održana je Centralna manifestacija obilježavanja 29 godina od genocida u Srebrenici.

Na Trg slobode u Tuzli žurnim korakom su pristigli i učesnici Marša mira , koji su krenuli u mimohod ispred BKC-a da prisustvuju obilježavanju ovog tužnog događaja, nikada ne zaboravljenog o stradanju bošnjačkog naroda Srebrenice. Obilježavanju je pristvovao veliki broj prisutniuh svih generacija koji su pratili sa bine izlaganje o pojedinim događajima koji su predstavljali organizatori, ali i Hor Islamske zajednice koji su svojim izvođenjem tužnim pjesmama oduševili prisutne i nagradili ih gromkim aplauzom, a mnoghobrojni mališani su okretali rukicama i nogama, kao da su su ranije naučili kako treba.

Voditelji sa svečane bine su svojim izlaganjem obuhvatli neke događaje koji su se odvijali u ratno vrijeme u Srebrenici i oko nje , posebno su naglasili bijeg kroz šumu do slobodne teritorije, na kojem su mnogi izgubili život ubijanjem na tom nesretnom putu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Ahmed-ef Huskanović je istakao, ovo je prvo obilježavanje nakon usvojene UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da imamo svijest o tome šta se događalo i da pošaljemo poruku mira , te da ne dozvolimo da nam se ikad više ponovi genocid koji je počinjen širom BiH. Drago mi je da smo uspjeli okupiti ovako veliki broj onih koji žele njegovati kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici, te želim istaći podršku nekoliko nivoa vlasti koji su finansijski podržali ovaj događaj, naglasio je Hafiz Ahmed-ef Huskanović.

Svakako i ove noći su sa bine na Trgu slobode čitana imena mnogih Srebreničana i drugih koji su na ovaj način izgubili živote i nisu više sa nama, a iako nisu više u blizini u ovoj noći su oživjeli svih njih i njihovi najmiliji su osjetili tugu kroz sjećanje i posljednja viđenja i susrete sa njima i približili ih bar na trenutak i ove noći.

Na kraju programa su rodbina i njihovi najbliži opkolili cijeli prostor sa transparentima koji su držali u ruci sa slikama i imenima poginulih , da i na ovaj način daju do znanja, da nikada nisu zaboravljeni.

Duška Rebić