Svečano obilježen Dan Grada Živinice

Juče je bio 19.juni-Dan Grada Živinice, koji je  svečano obilježen na Gradskom bulevaru. To je dan kada se sjećamo Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine/grada Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija kulturno sportskog sadražaja.

Obilježavanje Dana Grada Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli i šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, te narodnom heroju Nesibu Malkiću, a potom je nastavljeno svečanom akademijom na otvorenom.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne BiH u izvođenju Duvačkog orkestra Konjuh i odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom ćutnje palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Čestitke povodom Dana općine Živinice uputili su predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić, gradonačelnik dr.Began Muhić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i premijer TK Irfan Halilagić.

U prigodnom govoru zvaničnici naše lokalne zajednice su se osvrnuli na aktuelno stanje u raznim oblastima ekonomskog razvoja , infrastrukture, te kulture i sporta.Tokom večeri izveden je raznovrstan kuturno zabavni program u izvođenju polaznika JU Dječijeg obdaništa, Tamburaškog orkestra, Gradskog hora, Sazlija, prikazan je video pjesme Tecite rijeke, koji je pobrao aplauze prisutnih, čiji su izvođači predstavljeni na svečanoj bini.

Po tradiciji, obilježavanje ovog značajnog datuma je prilika da se oda priznanje istaknutim građanima, kolektivima i nevladinim organizacijama, pa je tako bilo i ovoga puta.Nakon održane svečane akademije prisutne su zabavljali estradni umjetnici.

Š.G.