Ostale odluke donesene na 60. sjednici Vlade TK Vlada TK donijela više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora

Na jučer održanoj sjednici Vlada TK je usvojila Izvještaj o ažuriranim poticajima u okviru liste investicionih poticaja ministarstava, samostalnih uprava i upravnih organizacija Tuzlanskog kantona za 2023. godinu.

Prema ovom Izvještaju, tokom 2023. godine registrovano je ukupno 39 investicionih poticaja koji provode ministarstva, uprave i upravne organizacije na Tuzlanskom kantonu. Planirani iznos investicionih poticaja ministarstava, uprava i upravnih organizacija u 2023. godini za 39 investicionih poticaja iznosio je ukupno 52.294.100 KM.
Realizovana vrijednost investicionih poticaja u 2023. godini iznosi 37.563.430,14 KM što predstavlja 72% od ukupne planirane vrijednosti, a poticajna sredstava odobrena su za 13.098 korisnika poticaja u Tuzlanskom kantonu.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnosti na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja, kao i Program raspodjele namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2024.godinu.

Ove godine za ovu namjenu na raspolaganju je 800.000 KM koja se koriste za finansiranje/sufinansiranje projekata nabavke na vršenja premjera, izradu karata i uspostavljanje i održavanje katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja sa pripadajućom opremom i druge slične (prateće) aktivnosti.

Vlada je odobrila 30.000 KM Rukometnom savezu Tuzlanskog kantona, u svrhu sufinansiranja organizacije utakmice rukometne reprezentacije BiH sa rukometnom reprezentacijom Portugala u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a koja se odigrala 12.maja u Tuzli.

Vlada odobrila i usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Za utopljavanje područne škole Višća koja se nalazi u Mjesnoj zajednici Šahići Osnovnoj školi „Višća“ Živinice, Grad Živinice je dodijelio 2.760 KM.

U skladu sa ranije donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu, Vlada je donijela 20 pojedinačnih odluka o odobravanju sredstava za finansiranje pojedinačnih projekata.

Također, Vlada je, u skladu sa Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2024. godinu, donijela 9 pojedinačnih odluka o odobravanju sredstava za sufinansiranje troškova pojedinačnih manifestacija.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za područje Tuzlanskog kantona za 2023. godinu i Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu 2024-2025. godina.
Također, Vlada je usvojila i Program prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prestupništva u Tuzlanskom kantonu za period 2024-2028. godina.

Na jučer održanoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“ i zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Jedinicu za implementaciju Projekta da nastave aktivnosti na njegovoj realizaciji uz određene uslove koji se tiču zaštite budžeta Tuzlanskog kantona.

Zbog ispravke tehničke greške u ranije donesenoj odluci o davanju saglasnosti Univerzitetu u Tuzli za raspisivanje konkursa bez zasnivanja radnog odnosa, Vlada je donijela Odluku o izmjeni ranije donesene odluke.

Jučer je Vlada prihvatila Inicijativu Ministarstva finansija za proširenje vrste usluga za koje se provodi postupak zajedničke nabavke putem Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, i na usluge snabdijevanja električnom energijom budžetskih korisnika, te zadužila Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa, da Vladi Kantona dostavi na razmatranje i usvajanje prijedlog Uredbe o dopunama Uredbe o osnivanju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je odredila punomoćnike državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona, te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je donijela više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK