Novinarska nagrada Nino Ćatić – Konkurs za 2024. godinu

Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja u New Yorku Rezoluciju koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova. Osuđuje se poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Donošenju Rezolucije najviše su se protivile Srbija i Rusija iako je Rezolucija još jedna prilika da se prihvate činjenice o genocidu i da se moli za oprost. Takvo što, nažalost, nije učinjeno u Republici Srpskoj i Srbiji.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, a novinarska nagrada “Nino Ćatić” dodjeljuje se u pet kategorija i to za radijski izvještaj, televizijski prilog (trajanje do 6 minuta), pisani tekst, fotografija i blog/vlog, a nagrada se dodjeljuje u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida.
Novinarska nagrada ´´Nino Ćatić´´ dodjeljuje se peti put zaredom uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, Vlade Tuzlanskog kantona, predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića, Grada Tuzla, Grada Konjic, Općine Novi Grad Sarajevo, BH Pošte, Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te saglasnost porodice Ćatić i majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja, nažalost, više nije s nama.

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice (sa radovima ne starijim od godinu dana), a o temi „Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!“

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Marko Divković, Marinko Sekulić, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i hrvatski novinar i urednik Denis Latin, najpoznatiji kao autor i voditelj nekadašnje HTV-ove političke razgovorne emisije “Latinica”.

Specijalna priznanja bit će dodijeljena novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i druge kolege novinari.

U kategoriji “Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje. Za sve kategorije i dobitnike dodjeljuje se plaketa i novčana nagrada.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Pravda i istina u spomen na sve žrtve

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.
Ovom se rezolucijom šalje nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince. Važno je da se istina pozicionira onako kako zaslužuje, te kako je jedino primjereno i pošteno spram života i spram savjesti Svijeta.

Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom.

Kako se prijaviti?

Konkurs je otvoren od 10. do 30. juna ove godine, a svoje radove možete slati na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom “Prijava rada za novinarsku nagradu Nino Ćatić”.

Jedan novinar/autor može se prijaviti samo sa jednim radom u određenoj kategoriji koju odabere.
Sve dodatne informacije mogu se pronaći na FB stranici Novinarska nagrada ´´Nino Ćatić´´.

https://www.facebook.com/novinarska.nagrada.nino.catic

Nagrade će biti dodijeljene 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Njemu u čast, Udruženje “Biti novinar” i ove godine želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije