Otvoren Centar za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju „Veliko srce“

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus jučer je svečano otvorio Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju „Veliko srce“.

Centar je izgrađen zahvaljujući donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Fondacije Veliko srce, a opremanje zahvaljujući donacijama Diplomatskog zimskog bazara, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica.

Centar ima za cilj da osnaži socijalno-psihološke potrebe djece sa poteškoćama u razvoju kroz organizaciju aktivnosti i radionica edukativno- zabavnog sadržaja.

Radionice se organizuju dva puta sedmično, a aktivno učešće uzimaju i roditelji kao volonteri. U Dnevni centar je trenutno upisano 49, a 36 djece redovno posjećuje centar.

U svom obraćanju, gradonačelnik Helić čestitao je MFS EMMAUS-u na otvorenju još jedne pozitivne priče i istakao je da je Grad Gračanica posebno senzibilna prema djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju: „S ponosom možemo reći da na području Gračanice dugi niz godina egzistira jedno od najaktivnijih udruženja Futura upravo za ovakve potrebe. Zahvaljujući saradnji sa EMMAUS-om, uspjeli smo integrirati omladinu iz svih krajeva grada Gračanica, pružiti im utočište i zajedničko druženje, a sve s ciljem socijalne inkluzije. U tu svrhu preduzeli smo neke korake kako bismo takvim porodicama bar malo olakšali funkcioniranje u svakodnevnom životu. Posebna zahvalnost i čestitke direktoru i uposlenicima Emmausa na uspješnom radu.“

Na otvorenju Centra osim gradonačelnika Nusreta Helića, prisustvovali su i predstavnici Fondacije Veliko srce, Diplomatskog zimskog bazara, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike te načelnik Općine Doboj Istok.

Grad Gračanica