Održana radionica o odgovornosima JLS za pružanje vodnih usluga u okviru MEG projekta

Danas je u Multimedijalnoj sali Grada Gračanica održana radionica o odgovornostima jedinice lokalne samouprave za pružanje vodnih usluga a koju su sproveli konsultanti Zavoda za vodoprivredu u okviru MEG projekta.

U radionici su učestvovali Predsjedavajući Gradskog vijeća Mirzet Topčagić, gradska vijećnica Mersiha Jogunčić i vijećnici Ahmet Šakušić, Nedžad Kulić i Demir Milkić, članovi Komisije za urbanizam i ekologiju, predstavnici JP „Vodovod i kanalizacija“ na čelu sa direktorom, članica Nadzornog odbora pomenutog preduzeća te uposlenici Grada Gračanica.

Diskusija se vodila u smjeru zakonskog okvira jedinice lokalne samouprave za pružanje vodnih usluga, obaveza JLS po pitanju vodnih usluga, obezbjeđivanja uređenih vodovodnih sistema na području cijelog grada te izazova s kojima se Grad Gračanica i JP „Vodovod i kanalizacija“ susreću na tom putu.

Konstatovano je da je potrebno dugoročno napraviti plan o rješavanju ovog pitanja, pri čemu će na osnovu zajedničkog rada svih relevantnih institucija nastati uređeni vodovodni sistemi kako za užu jezgru grada tako i za mjesne zajednice.

Na kraju su predložene mjere i preporuke za JLS odnosno šta je neophodno preduzeti u što kraćem periodu.

Grad Gračanica