Država Bosna i Hercegovina ne posjeduje ni jedan aerodrom, svaki aerodrom ima vlasnika

Na održanom sastanku ministra komunikacija i prometa BiH , koji je održan sa rukovodsvom svih aerodroma BiH i Direkcije za civilno zrakoplovdsvo BiH (BHDCA) , ministar komunikacije i prometa BiH, Edin Forto je predložio Vijeću ministara BiH proglašenje moratorija na taksu za odlazećeg putnika na godinu dana.

Kako je naveo Forto svi učesnici su suglasni da je interes države BIH promet na našim aerodromima, a sve drugo što se nalazi između tog suštinskog interesa koji je i ekonomski i turistički u smislu kvaliteta života, sve drugo je stvar vlasnika aerodroma. Država BiH ne posjeduje  ni jedan aerodrom, svaki aerodrom ima svoju vlasničku strukturu, istakao je Forto, te dodao:- Mi ne upravljamo  aerodromima , u prethodnom periodu je jedan svjetski trend koji se prenio i na BIH i regiju, nove politike zrakoplovnih kompanija i putničkih prevoznika pristupa aerodromima u određivanju gdje će svoje linije dodjeljivat i način na koji će pregovarati.

U posljednjem periodu na Aerodromu Tuzla jedna renomirana nisko budžetska kompanija otišla je i prebacila svoje kapacitete u regiju. Ministarstvo u narednom periodu organizovati će redovne sastanke i sa direktorom Direkcije za civilno rukovodstvo i direktorom svih aerodromima na kojima će razgovarati na koji način mogu unaprijediti poslovanje aerodroma .Odluku smo donijeli i predložiti ćemo Vijeću ministara BiH i nadamo se da će Vijeće ministara usvojiti  i proglašenje  moratorija na taksu  odlazećeg putnika , što je direktan prihod Direkciji za civilno Zrakoplovdstvo.To je na nivou godine oko tri miliona i šesto hiljada maraka , koji ćemo tretirati kao poticaj aerodromima.Znači tri miliona i šesto hiljada maraka koje će preuzeti budžet BiH, kako bi Direkcija nastavila poslovanje. To su naknade koji će se Direkciji odrediti u toku sljedeće godine , naglasio je ministar Forto.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajeva, Alan Bajić ističe, ako se javlja problem u radu aerodroma ,cilj je povećanje operacija, povećanja broja putnika i u našem slučaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevu , pod kapacitiranost .Moramo naći načina da investiramo u kapacitetu kako bi povećali i broj putnika i broj operacija.Mi imamo pripremljene projekte, programe, hibridni model koncesije, a odluka je na vlasniku , to jeste u Vladi FBiH , navodi Bajić.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević je izrazio zadovoljstvo zbog odluke o naplaćivanju naknade da se stavi van snage na godinu dana. Podsjetio je , da je 2007 godine bio u pregovorima sa jednim investitorom  , a kada je došlo do vlasničke strukture jer komplet površine aerodroma Tuzla je u vlasništvu Ministarstva odbrane , pa je visoki predstavnik 2004 godine donio odluku o zabrani raspolaganja vojnim aerodromom.Tako da niko ne želi da ulaže sredstva u imovinu koju ne može da ima u vlasništvu, dok god ta odluka stoji mislim da će ići teže kada je aerodrom Tuzla u pitanju, istakao je direktor Halilčević.

Duška Rebić