Agencija za rad i zapošljavanje BiH i ove godine posredovat će u zapošljavanju naših radnika u Njemačkoj i Sloveniji

Sve više mladih ljudi iz BiH odlazi u zemlje Zapada u nadi da će pronaći bolji život. Svoje zaposljenje u bolje razvijenim zemljama traaže na razne načine, a neki to rade i preko Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine kroz razne programe zapošljavanje koje ova agencija nudi.  Kao i prethodnih i prošle godine ova agencija je nastavila da posreduje u zapošljavanju naših građana u Sloveniji i u SR Njemačkoj za razna zanimanja.

Kada je riječ o programu zapošljavanja u Sloveniji, on je namjenjen radnicima svih zanimanja.

„Program u Sloveniji je bio najaktivniji  od kada se provodi 2013. godine što znači  da je do kraja novembra 2021, izdato 17 hiljada 917 radnih dozvola za naše građana i kada dobijemo podatke za decembar očekujemo da će ta brojka biti i preko 19 hiljada.Ona zanimanja koja su i dalje najtraženije u Sloveniji jesu vozači, varioci, zidari te radnici u građevinskom sektoru i u  prerađivačkoj industriji .“ rekao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kada je riječ o programu zapošljavanja u SR Njemačkoj on je namjenjen za zanimanja osoba koje su završile srednju medicinsku školu. Za ovaj program kako navode iz Agencije postoji slabiji interes naročito u vremenu pandemije kada je medinska struka na prvoj liniji odbrane.

„U 2021 godini mi smo posredovali za 487 osoba što je odnosu na 2020 godinu manje koja je opet bila mnogo niža nego 2019. U mjesecu  januaru mi smo posredovali za zapošljavanje 33 osobe u Njemačkoj, te broji su na rizini prethodne godine i očekujemo, a će oni kretati u 2022 na nivou prošle godine.“ dodao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Od aktuelnih programa zapošljavanja u ovoj godini bitno je istaći da je ovo posljednja  godina provođenja projekta „Obrt nudi budućnosti“.

“Pilot projekta koji je trajao tri godine i koji se odnosi na nezaposlene osobe sa određenim kvalifikacijama sa srednjom školom i određenim KV zanimanjima i  zanimanja, a vezane za  sektor obrade metala, sektor el tehnike, sektor instalacijaa, sanitarije grijanje i klimatizaciju. Poziv će biti otvoren trajati do 31 marta 2022 godine. “zaključuje Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pored toga, aktuelan je i Triple Win projekat za zapošljavanje medicinara u Njemačkoj.

“Vezano za ovaj program treba reći da će u periodu od 21. do 25 marta biti održan prvi krug intervjua za triple win program u ovoj godini .Javni poziv je otvoren i prijave se primaju do 4 marta 2022 godine„.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje ističu da sve informacije o trtenutnim projektima zapošljavanja zainteresovani građani mogu pronaći na službenoj stranici Agencije, www.arz.gov.ba.