Održan prvi festival Tešanjske tagarice
Danas se u Tešnju održao prvi festival Tešanjske tagarice u organzaciji preduzeća Planjax i Murix.
Tešanjska dagarica ili tagarica je tradicionalno jelo od junećeg mesa. Jelo je naziv dobilo upravo po zemljanoj posudi tagarici (ili dagarici) u kojoj se pravi.
Važan element kod pravljenja ovog jela je da se ta posuda barem jedan sat natopi i drži u vodi, da bi porozna, zemljana posuda upila dovoljno vode kako bi kasnije pri kuhanju ta voda se otpuštala u jelo. Upravo to daje specifičan okus.
„Cilj ovog festivala jeste upisati ovo tradicionalno Tešanjsko jelo na listu svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a“ – ističu organizatori.
U sklopu festivala održano je takmičenje u spravljanju Tešanjske tagarice na poduzetnički način. Učešće je uzelo dvadesetak kompanija iz mnogih bosanskohercegovačkih gradova kao što su Tuzla, Mostar, Sarajevo, Usora, Teslić.. uključujuči i ekipu Glas TK.
- Mjesto pripalo je kompaniji Inter Doo Tešanj.
„Nadamo se da će ovaj festival biti početak duge tradicije“ – zaključili su organizatori.