RAMAZANSKI MENI – Prijedlog za iftar

Shake sa hurmama

5 hurmi
200 ml mlijeka
pola kasicice cimeta
pola banane
pola jabuke
kasika meda
laneno sjeme
chia sjemenke

Krem corba od piletine

Potrebno:

150 g piletine
1 mala glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 manja krompira
3 dl mlijeka
5 dl mesne čorbe
1 kašika maslaca
4 kašike jogurta ili kiselog mlijeka
muškatni oraščić

Priprema:

Mladu piletinu operite i nasjeckajte. Prelijte je prokljucalom vodom i ocijedite. Sitno narežite luk i bijeli luk i s piletinom i maslacem pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Oguljeni krompir narežite na kockice, dodajte ga zelenom povrću, zalijte čorbom i kuhajte dok krompir ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i malo ribanog muškatnog oraščića. Čorbu stavite u mikser i sve sastojke dobro usitnite.
Poslužite je uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Vezirske mahmudije

60 dkg teletine (file)
10 dkg riže
16 komada srednje velikih šampinjona
4 paradajza
10 dkg masnoće
5 dkg brasna
so
biber

Priprema:

Odrezite ociscenim gljivama klobuke. Drske nasjeckajte, isprzite, dodajte rizu, posolite, pobiberite i sve skupa ispirjajte kao rizoto. Klobuke isprzite. Paradajz narezite na kriske pa ih isprzite. Meso narezite na 16 malih medaljona (mahmudija) koje posolite, pobiberite, uvaljajte u brasno te isprzite. Na svakom tanjiru nacinite cetiri hrpice rizota, a na svaku metnite meso, paradajz i gljivu. Ukrasite.

Turski desert – Keskul

5dl hladnog mlijeka
40g kokosa
60g brašna
80g šećera
1 kesica vanilin šećra
1 kašika maslaca / margarina

Priprema:

U malo veću šerpu staviti hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer i lagano dodavati brašno. Umutiti žicom pa staviti na šporet da provri miješajući. Kada provri, dodati maslac ili margarin i miješati da se otopi. Skloniti, sipati u četiri manje posudice zapremine 1,5dl. Svaku prekriti providnom folijom i ohladiti par sati u frižideru. Dekorisati po želji. Preporučuje se kokos, pečeni lješnjaci ili orasi.