Medena carska poslastica
Medovik, tradicionalna ruska torta s medom, jedna je od najljepših svjetski poznatih poslastica, koju čini mnogo medenih korica i jednostavan, osvježavajući krem. Oni koji su je pripremali kažu da medovik nije samo torta – to je samouvjereni ples sastojaka, prstiju, minuta i iščekivanja.
Istorija
Carica Elizabeta Aleksejevna, žena cara Aleksandra I, nije voljela med. Zabranila je da se služi, kao i da se prave jela koja sadrže ovu namirnicu. U međuvremenu na njihov dvor je stigao novi kuvar, kojem je bilo saopšteno da carica ne voli med, ali on ovu informaciju nije shvatio ozbiljno. Tako je prvom prilikom odlučio da obraduje najavljene goste tortom u čije je kore pomiješao med, a torta se toliko svidjela carici da je tražila da joj dovedu kuvara koji je tako divnu poslasticu napravio.
Pri razgovoru s moćnom caricom kuvar se uplašio da ga je pozvala zbog korištenja njoj neomiljene namirnice, ali kada je shvatio da ga je pozvala da bi ga pohvalila i da ne zna od čega je torta spravljena, nekako je uspio prikriti činjenicu da je glavni sastojak ovog deserta upravo med.
Međutim, kasnije tokom jednog razgovora kuvar je Elizabeti ipak priznao šta je glavni sastojak deserta koji joj se jako svidio. Zbunjena carica se nasmijala i izdala naredbu da kuvar bude nagrađen. Od tad, medovik je postao omiljena poslastica carice Elizabete Aleksejevne.
Recept:
Tijesto
450 g brašna
150 g šećera
100 g margarina
85 g meda
3 jaja
5 g sode bikarbone
Fil
500 ml kisele pavlake
250 ml pavlake za šlag
170 g šećera u prahu
čajna kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Rernu zagrijete na 180 stepeni. U vatrostalnoj zdjeli mutite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte margarin i med, pa sve zajedno miješajte na pari dok se margarin i šećer ne rastope, te smjesu skinite s vatre. Dodajte sodu bikarbonu i dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Zatim na pobrašnjenoj podlozi izradite smjesu u glatko tijesto pa ga podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki dio razvucite u krug i odrežite na dimenzije prečnika 18 centimetara, te po površini izbockajte viljuškom. Svaki komad izvučenog tijesta stavite u zagrijanu rernu na sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite. Ispecite i komadiće preostalog tijesta, a kad se ohlade sameljite ih u blenderu u fini prah te ostavite sa strane.
Pripremu fila počnite tako što ćete izmutiti pavlaku za šlag sa šećerom i ekstraktom vanilije. U dobijenu smjesu ručno umiješajte kiselu pavlaku.
Na ohlađene kore razmažite oko tri kašike fila, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak fila premažite preko torte te je posipite prahom od pečenih ostataka tijesta.
Stavite tortu u frižider preko noći da se ohladi prije konzumiranja.