Ubistvo žene u Bihaću pokrenulo lavinu: Žene širom BiH sutra izlaze na ulice

Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017.  ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo.

Kako bi ukazale na problem, žene širom Bosne i Hercegovine su za sutra, petak 14.10.2022. godine zakazale protestnu šetnju, a tim povodom društvenim mrežama se širi saopštenje za javnost u kojom se su navedeni i zahtjevi prema različitim nivoima vlasti od kojih se očekuje osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

U saoštenju koje je ujedno i poziv na protestnu šetnju se navodi:

Zajedno, tu smo da kažemo–dosta!

Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.

Nije se desila porodična tragedija–već ubistvo. Nije nesretan slučaj–već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.

Tu smo da kažemo–mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu.

Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red.

Nećemo više šutjeti. Zajedno kažemo–ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti.

Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju–dobre ste samo ako ste mrtve.

A mi kažemo–nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini.

ZAHTIJEVAMO

-Uvođenje pravne definicije femicida.

-Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte

-Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.

-Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

-Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

U PETAK, U 15:00, IZLAZIMO JEDNA ZA DRUGU I ZA SVE ONE KOJE VIŠE NISU S NAMA.

STOJIMO SOLIDARNO SA ŽENAMA SRBIJE I KOSOVA KOJE SU TAKOĐER IZAŠLE NA ULICE.

NAŠ BOL JE VAŠ SRAM!

Njavljene su protesne šetnje u gradovima: Bihać – Gradski trg, Banjaluka – Trg Krajine, Gračanica – Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi, Tuzla – Trg slobode, Sarajevo – Šetnja od Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića do Vječne vatre, Zenica – Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka, Stolac  – U školskom parku

Pozvani su i drugi gradovi da se priključe