Povećanje stepena sigurnosti učesnika u saobraćaju u TK: Izdato 160 prekršajnih naloga

U cilju povećanja stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, Uprava policije MUP-a TK je u periodu od 10. do 16.02.2022. godine realizovala planske aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na Obaveze vozača prema pješacima i Kretanje pješaka. Predmetne aktivnosti su provedene na više lokacija na području Tuzlanskog kantona kojom prilikom je izdato 160 prekršajnih naloga (90 prekršajnih naloga vozačima, 25 prekršajnih naloga pješacima i 45 prekršajnih naloga radi drugih prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH).

Cilj navedenih aktivnosti je zaštita pješaka kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju, shodno čemu Uprava policije apeluje na vozače na povećan oprez, te da uspore brzinu kretanja vozila kada se približavaju pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka, a posebno u blizini osnovnih i srednjih škola.

Ujedno, podsjećamo pješake na obavezu poštivanja saobraćajnih propisa, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, navode iz Uprave policije MUP-a TK.