Otvorena izložba “Memorija boje i reminiscencija oblika“ slikara Mirsada Hadžiefendića

Otvorena izložba "Memorija boje i reminiscencija oblika“ slikara Mirsada Hadžiefendića

U galerijskom prostoru Muzeja Istočne Bosne u Tuzli postavljena je izložba radova pod nazivom „Memorija boje i reminiscencija oblika“, autora Mirsada Hadžiefendića. Na izložbi slikar se predstavio sa 37 radova, rađenih kombinovanom tehnikom figurativnog slikarstva.
Izložbu je otvorio autor izložbe Mirsad Hadžiefendić koji je na jedan osmišljen naćin sa muzičkim instrumentom najavio da je izložba otvorena.


Kako je istakao slikar Mirsad Hadžiefendić, postavljeni su radovi koji su nastali prije četiri godine, a izložba obuhvata dva ciklusa. Memorija boje je ciklus koji obuhvata nekoliko grupacija koje čine jednu cjelinu, jednu sveobuhvatnu priču o ljudskoj radosti, patnji i života samom po sebi. Uprkos malom formatu, ova apstraktnofigurativna djela odražavaju nevjerovatnu snagu kao pojedinačna djela, nezavisna, iskrena i bezvremena, kazao je likovni kritičar Ensar Hadžić.


Publika ima priliku da razumije misao stvaraoca, posmatrača, a mašta može da se kreće od snažnog plošnog nanosa boje do suština koja se nekad čita kao portret, majka ili dijate, a nekad kao slike i prilike ljudi danas zbunjenih sukobima u svijetu. Ovo je ciklus u kojem svako može pronaći nešto istinski snažno, direktno i pomalo mračno, a samim tim korespodenciji sa stvarnošću koja pripada prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ciklusom Reminiscencija oblika, ističe kritičar Hadžić, autor komunicira sa nama pomoću ekspresionizma, kubizma i Van Goghove slavne žute boje. Vodi nas kroz kadrove intimnog života u svijet ljudskog bića. Oblik pred nama je čovjek koji kroz smjenu kadrova okreće glavu prema nama, gleda nas u oči nekoliko trenutka, a potom okreće glavu od nas, šta više okreće se u potpunosti, riječi su o ovom ciklusu kritičara Ensara Hadžića.

Direktor Muzeja Istočne Bosne, Ljubiša Veljković ističe da je ova izložba obogatila sadržaje ove kulturne institucije. Prošle godine je priređena izložba mladog slikara, a poslije 18. vratiti će se stalna postavka.
Autor je je rođen u Tuzli 1969. godine. Osnivač je i voditelj Galerije MI Ritmo, osnivač Jazz cluba Punto, osnivač i jedan od aktivnih članova UG Manufaktur, te osnivač i predsjednik UG Oblik. Bavi se fotografijom, muzikom i slikarstvom.


Duška REBIĆ