NATO i zapadne zemlje šalju Ukrajini rakete, municiju, gorivo i vojnu opremu

Sjevernoatlanski savez (NATO) i zapadne zemlje složile su se da pošalju vojnu pomoć Ukrajini protiv koje je u četvrtak Rusija pokrenula vojnu operaciju.

Zemlje NATO-a će u Ukrajinu poslati hiljade protivtenkovskog oružja i stotine raketa protivvazdušne odbrane, kao i municiju.

Takođe, zemlje EU odobrile su za Ukrajinu isporuke oružja u vrijednosti od 450 miliona eura i zaštitne opreme u vrijednosti od 50 miliona eura.

Druga važna odluka EU je da podrži ukrajinsku vojsku borbenim avionima i gorivom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će Ukrajini obezbijediti 350 miliona dolara u zalihama oružja, uključujući protutenkovsko oružje.

Američki državni sekretar Antony Blinken odobrio je taj potez. Time je američka podrška Ukrajini u prošloj godini premašila milijardu dolara.

Velika Britanija, koja je u januaru isporučila Ukrajini protutenkovske projektile, odlučila je pružiti dodatni paket vojne podrške koji pokriva odbrambeno oružje smrtonosne i nesmrtonosne kategorije.

Osim malokalibarskog oružja, švedska vlada će Ukrajini obezbijediti 5.000 komada protutenkovskog oružja AT4, 5.000 čeličnih prsluka, 5.000 vojnih šlemova i hranu za 135.000 vojnika.

Njemačka je pružila vojnu pomoć Ukrajini obezbjeđujući 5.000 protivtenkovskih i 500 projektila Stinger, kao i 5.000 šljemova.

Francuska će Ukrajini pružiti pomoć za gorivo, kao i podršku u vojnoj opremi.

Kao članica NATO-a, Francuska će poslati 500 vojnika i oklopnih vozila u susjednu Rumuniju, a četiri ratna aviona modela Mirage 2000 u Estoniju.

Francuska će takođe poslati 200 do 250 vojnika u Estoniju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu intervenciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

Najmanje 422.000 Ukrajinaca je od tada pobjeglo u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Moldaviju i druge zemlje, prema podacima Agencije UN-a za izbjeglice.