Knjiga “Fragmenti“ autora Mirze Pinjića promovisana u Tuzli

Na sceni Pozorišta Mladih Tuzle promovisana je knjiga „Fragmenti“ mladog autora Mirze Pinjića.Promotori knjige bili su Zlatko Dukić, novinar i književnik, a dijelove iz knjige čitala je poznata glumica Narodnog pozorišta Tuzle, Remira Osmanović. Promotor knjige Zlatko Dukić je želio da sazna kada je najviše pisao knjigu.
U svom kratkom predstavljanju pisanja knjige autor Mirza Pinjić se ponovo vratio u to vrijeme u sjećanju i ponekad se osjetilo da su njegova sjećanja na tren vratila i mnoge trenutke koje je preživjeo teške, posebno u vrijeme korone kada je najviše pisao knjigu. Posebno je želio da istakne priču „Gluho doba“ za koju je na XV Festivalu Zavičajne staze Bihor 2022 godine u Petnjici , Crna Gora nagrađen drugom nagradom. Podsjetio je da je najviše pisao pjesme i kratke priče koje su mu se stvarno desilei objavljivane u zajedničkim zbirkama i književnim časopisima BiH i inostranstvu, a njegova poezija je prevedena na engleski jezik.
Poznata je njegova Zbirka pjesama Ekshumacija duše , a jedan je od autora monografije „Mladi Tuzle“ –Mjesto sigurnog odrastanja, a izdavač knjige je Udruženje „Mladi Tuzle“ u partnerstvu sa Pozorištem Mladi Tuzle i Srednjom „Savremenom umjetničkom školom „ Tuzla , pa je i njihova predstavnica Amila Beširović istakla, da je presretna da je i ova druga knjiga izdata u okviru Udruženja , kao pojedinac Mirza Pinjić koji je izdao knjigu i zaželila da je još negdje promoviše.
Mirza Pinjić je rođen 05.8 .1997 godine u Tuzli.Diplomorao je na Akademiji dramske umjetnosti u Tuzli  odsjek –gluma.Igrao je u predstavama Teatra kabare Tuzla, Narodnom pozorištu Tuzla i Pozorištu   „Mladi Tuzle“.
 

Piše: Duška REBIĆ