Hiljade kandidata na listama: Sve spremno za izbore, bh. građani biraju novu vlast

Za dva dana će građani Bosne i Hercegovine imati pravo birati novu vlast koja će ih predstavljati naredne četiri godine. Opći izbori su zakazani za 2. oktobar, a građani će birati kandidate na četiri nivoa vlasti – članove Predsjedništva, zastupnike u državnom i federalnom parlamentu, Narodnoj skupštini RS, te zastupnike u kantonalnim skupštinama.

Pravo glasa ima tri miliona 368 hiljada i 666 građana, koji će birati 518 članova na četiri nivoa vlasti.

Mi ćemo vanrednim naporima općinskih izbornih komisija i preuzimanjem prije vremena zelenih kopija samo za rezultate za nivo Predsjedništva BiH učiniti maksimalan napor da vam te rezultate damo do ponoći, a rezultati za ostale niove, domove, i skupštine bi trebali biti poznati ujutro” – kazala je Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH.

Akreditovano je skoro četiri hiljade posmatrača, koji će biti raspoređeni na više od pet hiljada biračkih mjesta širom države.

Ovogodišnje Opće izbore pratit će brojne novine koje je tehničkim izmjenama Izbornog zakona nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Ove godine će po prvi put glasački listići biti ovjereni štembiljom.

Po prvi put paravani za glasanje će biti okrenuti prema biračkim odborima, odnosno birački odbori će gledati u leđa glasača. Druga izmjena je da će svaki glasački listić morati biti ovjeren štembiljem i ovjeren potpisom ovlaštenog člana biračkog odbora. Ovim putem pozivam građane da provjere da li je preuzeti listić ovjeren štembiljem i potpisom biračkog odbora”, kazala je Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, pravo glasa ima 428.876 birača, koji će moći birati više od hiljadu kandidata koji su na listi za kantonalnu Skupštinu.

Da bi imao pravo glasa na predstojećim Općim izborima, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države BiH, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Želim pozvati naše građane da prije nego što krenu na izbore da provjere da li je došlo do promjene njihovog biračkog mjesta. To mogu uraditi i danas putem telefona 035/307-394, također putem web stranice CIK-a BiH -tag da li ste registrovani, unošenjem imena, prezimena i matičnog broja”, istakla je Kravić.

Opći izbori će biti održani u nedjelju, 02. oktobra, a biračka mjesta u cijeloj BiH će biti otvorena od 7 do 19 sati.