Bajramski koncert „Bajramluci“ održan u Bosanskom kulturnom centru TK

U Velikoj Sali BKC-a TK održan je Svećani koncert „Bajramluci“ koji je dio bogatog obilježavanja Bajrama u cijelom TK. Koncert je održan pred velikim brojem zvanica , ali i mališani koji su došli u pratnji svojih roditelja koji su uz nastupe poznatih pjevača i muziku cupkali i dizali ruke uvis i tako se veselili Bajramu.
Koncert je obilježio 30 ramazanskih Bajrama u nezavisnoj BiH , istakli su organizatori.
U organizaciji ove manifestacije su pored BKC-a , kao nosioca aktivnosti učestvovali su BZK Preporod, Vijeća bošnjačkih intelektualaca RO Tuzla, MDD Merhamet RC Tuzla, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa Tuzla, Specijalna biblioteka , Begram-beg Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla.
Koncertu su prisustvovali veliki broj zvanica, a održan je pod pokroviteljstvom premijera TK, Irfana Halilagića, ali i rado viđenog gosta dr.Vahida ef.Fazlovića, muftije tuzlanskog koji je pozdravio sve prisutne i uputio im Bajramsku čestitku,te čestitao organizatorima i učesnicima koji suupriličil iovako lijepu manifestaciju.
U programu na lijepoj ukrašenoj bini nastupili su : Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Hor Gazi Turali-beg, prof.Senija Berberović na flauti, prof.Jasmina Kasumović na violini, hafizi Sead i Mirsad Mrahović uz pratnju orkestra hafiza Mirsada Mrahovića, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk  Uščuplić i Hazim Mujčinović.
U okviru programa u Galeriji BKC-a postavljene su dvije izložbe, BZK „Preporod“ se predstavio sa izložbom „Ramazanije“ koja obuhvata izbor 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva, a Behram-begova medresa izložbom radova likovne sekcije ove škole .

Bajramsko druženje prve večeri je završeno druženjem  zvanica, gostiju i učesnika,   posjetitelja i organizatora uz kahvui slastice bosanske kuhinje koje su obezbijedili AS Holding, Oaza voda, Vispak, AKM Commerce i slastičarna Bosna Tuzla.
Drugo veče Bajramske manifestacije je upotpunjeno tribinom Bajramski egleni , koja je održana u Plavoj Sali BKC-a Tuzla na kojoj je o bajramima u bh književnosti govorio Hadžem Hajdarević, pisac i publicista uz moderatora Seada Husića, pisca i uposlenika JU Specijalne Biblioteke“Behram-beg“Tuzla.
Duška REBIĆ