Obilježen 15.maj, Dan odbrane Tuzle

I ove godine obilježavanje 15.maja Dana kada je odbranjena Tuzla na Brčanskoj Malti obilježen je najsvečanije, kojem su prisustvovale Delegacije Vlade TK, Grada Tuzle i Gradskog vijeća,koordinacije boračkih Udruženja Grada Tuzle i građani koji su se okupili pokraj Spomen obilježja da odaju poštovanje poginulim borcima i polože cvijeće.
Među prisiutnima su bili sudionici ovog značajnog datuma , koji su se prisjetili tog datuma i i istakli , da je za taj tužni događaj i okršaj kriv Mile Dubajić . Kako je istakao Edin Altumbabić iz II manevarske čete ističeda je za taj okršaj između vojnika kriv tadašnji komandant vojske Mile Dubajić  koji je naredio vojnicima da se povuku iz kasarne u Tuzle sa oružjem na kamionima na kojem su bili vojnici. Prolazeći preko Brčanske Malte bilo je provokacija i pucnjave i tako je došlo i do okršaja između dvije strane.
Vatrom je odgovoreno vatrom i poginulo je više vojnika, neki su smješteni na liječenje i pušteni nakon pružanja prve pomoći.
Sadašnji ministar za boračka pitanja TK, Zoran Blagojević ističe, da je bitka koja se desila 15 maja 1992.godine odlučila karakter rata .Mi nismo željeli sukob, nismo ispalili niti jedan metak, a kolona je pokušala tog dana 4-5 puta da izađe iz grada i od strane Jugoslovenske armije bilo je pucanja i provokacija.Žao mi je svih ljudi koji su izgubili živote i koji su bili ranjeni , a kolona je mogla da izađe i  mirnim putem, smatra Blagojević.
Prema riječima tadašnjeg načelnika Tuzle, Selima Bešlagića, koji ističe, da nije napad odbijen bilo bi drugačije .Svaki puta njihovi mediji postupak istine pretvaraju u laži, ali jedinstvo naroda , vlasti i bosanskog duha je pobjedilo.Odajem priznanje Tuzli što je ostala jedinstvena.
-Odajem poštovanje porodicama poginulih vojnika na Brčanskoj Malti, posebno onima koji su regulisali tada saobraćaj . Prije 30 godina Tuzlaci su odbranili svoj grad. Pripadnici rezervnog sastava policije i veliki broj dobrovoljaca pod komandom Kriznog štaba tadašnje općina Tuzla , 15.maja 1992.godine su odbili napad paravojnih formacija i vojske Republika Srpske, istakao je Meša Bajrić koji je bio na čelu tada Stanice policije Tuzla, te čestitao svim građanima Tuzle što su zadržali duh zajedničkog življenja i multikulturalnosti u njemu, naglasio je Bajrić.
Poslije odavanja poštovanja i polaganja cvijeća na Spomenik poginulim na Brčanskoj Malti kolona je defileom krenula kroz grad na Slanu Banju ,da položi cvijeće i odaju počast poginulim borcima u proteklom ratu.

“ Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa teškim naoružanjem koje je bilo natovareno na kamione uz gorivo , na to su posjedali vojnici.Kada je na raskrsnici Brčanska Malta paravojska zapucala , a policajci su dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom, pa je tako došlo do eksplozije i do ranjavanja i smrti vojnika i u koloni i onih koji su branili grad.Najodgovorniji zato je bivši oficirJNA i komandant kasarne Husinska Buna“, istakao je između ostalog , gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović

Ovom prilikom je održan i kulturno-umjetnički program u kojem je učestvovao i Hor koji je pjevao o Tuzli i druge numere . Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Tuzle koji je čestitao svima praznik Dana Odbrane Tuzle i održao duže predavanje o 15.maju 1992.,Danu kada je odbranjena Tuzla.
Duška REBIĆ