Zvanična posjeta Tehnološko – robotskom centru u MSŠ Gračanica

Gradonačelnik Nusret Helić i Predsjedavajući Gradskog vijeća Mirzet Topčagić prisustvovali su jučer prezentaciji nabavke neophodne opreme i novih aktivnosti u okviru Tehnološko – robotskog centra u Mješovitoj srednjoj školi Gračanica.

Prezentaciji su prisustvovali i Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, Ministar obrazovanja i nauke TK,  Ahmed Omerović, predstavnica OeAD – Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju, privrednici, profesori i učenici, mediji te menadžment škole na čelu sa direktorom Midhatom Beganovićem.

Tehnološko – robotski centar nastao je opremanjem starih radionica sa zastarjelom opremom, opremljen je krajem prošle godine, a sada su nabavljene i  dvije nove CNC mašine i druga oprema potrebna za praktičan rad učenika.

Opremanje centra realizovano je u okviru EGG projekta kojeg implementira UNDP u BiH, a finansirala je Vlada Kraljevine Norveške i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona kao i Grad Gračanica.

Prisutni gosti izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima te su poručili da će ovim ulaganjem u znanje učenika, iz škole izlaziti učenici osposobljeni za rad na novim tehnologijama te će steći potrebna znanja i vještine za rad u privredi.

Riječi podrške i dodatna ulaganja u Tehnološko – robotski centar od strane lokalne zajednice, nadležnog ministarstva i vlade TK, pomoći će profesorima i učenicima da u novom ambijentu budu motivisaniji i zainteresovaniji za rad.

Podsjećamo, dio sredstava uloženih u opremanje ovog centra u iznosu od 50.000 KM dala je Vlada TK, dio su izdvojili privrednici, dok je Grad Gračanica finansirao opremanje dijela centra adekvatnom stolarijom.