Zaev: Albanski je drugi službeni jezik u Makedoniji

Zaev: Albanski je drugi službeni jezik u Makedoniji

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je albanski jezik drugi službeni jezik u Makedoniji, naglasivši pritom kako je to definirano Ustavom.

“Ustav albanski jezik definira kao drugi službeni jezik. Za međunarodnu upotrebu jedinstveno je makedonski. Prvi jezik je makedonski, a drugi je albanski. Upotreba je jasno razgraničena”, rekao je Zaev.

Na pitanje novinara zašto je prije nekoliko dana Vlada Makedonije priopćila da je makedonski jedini službeni jezik, Zaev je rekao da “nije vidio to priopćenje”.

Zakonom o upotrebi jezika, koji je usvojen prije godinu dana, a objavljen prošli tjedan, jezik koji govori više od 20 posto stanovništva, odnosno albanski, postao je drugi službeni jezik u svim državnim organima, institucijama i javnim poduzećima.

Zaev je naveo da u Zakonu o upotrebi jezika nema ništa protuustavno i dodao da je taj zakon poslan Venecijanskoj komisiji da se “pokaže onima koji imaju rezervu da Vlada nema nikave predrasude” i da ne očekuje primjedbe na zakon, javili su beogradski mediji.

(bosanski.com)