Zaboravili javiti: Danima nisu znali da im je umro član porodice

Zaboravili javiti: Danima nisu znali da im je umro član porodice

Porodica iz Dubrovnika četiri dana nije znala da je preminuo član njihove familije jer su im iz tamošnje bolnice zaboravili javiti, prenose hrvatski mediji.

O svemu je progovorila snaha preminulog koja je, kao i cijela porodica, zgrožena postupcima bolnice. Kaže kako je njezin svekar u bolnicu primljen 2. januara zbog moždanog udara.

“Zbog situacije s koronom posjete nisu dopušteni, znate kako je… Moja svekrva je više puta zvala bolnicu, ali joj je rečeno da će ju, ako bude što novo, neko nazvati. Čula se s doktorom tog 11. januara tokom dana. Kad je nazvala 14. i pitala kakvo je stanje njenog supruga, ljekar je pitao: ‘Kako vi ne znate?’. Pita ona ‘A šta ne znam?’. Rekao joj je da joj je suprug umro 11. janara”, ispričala je snaha pokojnika.

Dodaje kako im je rečeno da dođu po stvari preminulog. Kako su, kaže, sve saznali u četvrtak popodne, u bolnicu su došli u petak.

“Rečeno nam je da glavna sestra, koja ima stvari, radi od 8 do 3. Kad smo u petak došli, ona nam je rekla da je stvari bacila”, govori zgrožena žena.

 Ističe kako su i otpusno pismo i dokumentaciju pisali s datumom 15. januar. Od osoblja bolnice, kaže, vidjeli su samo glavnu sestru.

“Svekrov ljekar dr. Čerimagić je nakon tog poziva svekrve nazvao nazad i rekao kao da oprostimo, te da je ljekarka koja je taj dan bila dežurna imala puno posla”, govori snaha preminulog muškarca. Žena kaže da su pisali i Ministarstvu.

Direktor bolnice Marijo Bekić odgovorio je da je u toku osnivanje Komisije za unutrašnji nadzor koje će ispitati sve okolnosti slučaja te da će više saznanja o svemu imati sljedeće sedmice.

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se o cijeloj situaciji za koju je saznao iz medija.

“Nisam primio pismo, ali sam jutros, kad sam vidio u medijima, nazvao porodicu i izvinio se zbog te pogreške, izrazio saučešće i rekao da ćemo istražiti situaciju”, rekao je Beroš za Dnevnik.hr.

 Rekao je kako će, uz unutrašnji nadzor koji je već pokrenut, u dubrovačku bolnicu biti upućena i inspekcija Ministarstva zdravstva.

“Te se stvari apsolutno ne smiju događati”, dodao je ministar.