Veliki požar kod Makarske, na terenu stotine vatrogasaca, evakuisani mještani i turisti

Veliki požar kod Makarske, na terenu stotine vatrogasaca, evakuisani mještani i turisti

U selu Podgora kod Makarske u noći sa subote na nedjelju izbio je veliki požar koji se vrlo brzo proširio do istoimenog mjesta i prešao cestu Makarska-Vrgorac.
Zbog jake bure, koja je puhala brzinom od sedamdesetak, a na udare i više od 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima.
Velikim naporima vatrogasaca kuće su odbranjene, a iz hotela Sirena ispred kojeg su gorjele palme, zbog opasnosti od vatre evakuisani su gosti, kao i dio stanovnika Podgore čijim je kućama zaprijetila vatra, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.
Uprkos naporima 200 vatrogasaca iz Makarske i Dubrovnika te tri kanadera, požar se jutros proširio na Park prirode Biokovo.
“Stanje na terenu nije zadovoljavajuće jer se vatra potpomognuta vjetrom i dalje brzo širi gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, a vatrogasci ulažu veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu”, kazao je Glavina.

U pomoć vatrogascima pritekla su i tri kanadera koji su zbog jakog vjetra u Bračkom kanalu odustali od nastavka gašenja iz zraka.
Za sada nije poznato koliko površinu je požar zahvatio, ali procjenjuje se da je u pitanju nekoliko hiljada hektara guste borove šume i maslenika, piše Slobodna Dalmacija.
Zbog požara koji je izbio oko 2.30 sati za saobraćaj je zatvorena državna cesta D8 /Jadranska magistrala/ između Tučepa i Podgore gdje se povremeno propuštaju vozila, državna cesta D512 Makarska – Vrgorac kao i Biokovska saobraćajnica jer se tim cestama kreću brojna vatrogasna vozila.
Inače, saobraćaj se između Splita i Ploča odvija zaobilazno, vozi se iz Splita Jadranskom cestom do Baškog Polje – tunel Sveti Ilija – Zagvozd – autocesta, a iz pravca Ploča prema Splitu saobraćaj se odvija autoputem.
Zbog opasnosti je isključen 110 i 35 kW dalekovod te niskonaponska mreža pa je Podgora od jutros bez električne energije.