Upozorenje stručnjaka: Ovi gradovi bi mogli ostati bez pitke vode

Upozorenje stručnjaka: Ovi gradovi bi mogli ostati bez pitke vode

Cape Town je trenutno u nezavidnoj situaciji jer bi mogao postati prvi veliki grad u modernom dobu koji će se suočiti s nestankom pitke vode. Kako god, ovaj južnoafrički grad bi mogao opravdati dugogodišnji strah i upozorenja stručnjaka, a riječ je upravo o nestašici vode.

S obzirom na to da 70 posto Zemlje zauzima voda, od toga veći dio nije za piće. Procjenjuje se da je samo tri posto vode svježe i pitko.

Prema UN-ovim izvještajima, globalna potražnja za svježom vodom će 2030. godine biti veća od 40 posto. Uzrok tome su klimatske promjene, ali i ljudski utjecaj, kao i porast broja stanovnika.

Međutim, nije samo Cape Town onaj kojem prijeti nestanak pitke vode, na listi su i ostali veći gradovi.

Sao Paolo

Odmah iza Cape Towna je Sao Paolo, brazilski grad koji se nekoliko puta suočavao s nestašicom vode, pogotovo 2015. godine kada je glavni rezervoar za snabdijevanje raspolagao sa samo četiri posto pitke vode.

Kriza je završena 2016. godine, međutim, u januaru 2017. glavne rezerve bile su 15 posto ispod očekivanih u tom periodu te je ponovo dovedena u pitanje dvostruka potrošnja vode u ovom gradu.

Bangalore

Lokalni zvaničnici u indijskom gradu Bangaloreu, najvećem tehnološkom gigantu, bore se s problemima koje izazivaju gradski kanali i kanalizacija.

Kao i Kina, i Indija se bori sa zagađenošću vode, a Bangalore u tome prednjači. Voda iz gradskih jezera u 85 posto slučajeva se može koristiti samo za navodnjavanje i industrijsko hlađenje. Ni iz jednog jezera voda nije bila za piće.

Peking

Kina zauzima 20 posto svjetske populacije, međutim, ima samo sedam posto pitke vode, a najveći problem kada je riječ o snabdijevanju vodom ima Peking. Kineske vlasti su pokušale taj problem riješiti kreirajući velike projekte kao što je preusmjeravanje vode. Također, o značaju vode su pokušali govoriti u obrazovnim procesima te su povećavali i cijene poslovnim subjektima koji koriste vodu.

Kairo

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da je Egipat država s najvećim brojem smrtnih slučajeva kada je riječ o trovanju zagađenom vodom. UN procjenjuje nedostatke vode u ovoj zemlji do 2025. godine, pogotovo u Kairu.

Jakarta

Kao većina gradova u Indoneziji i Jakarta se suočava sa čestim podizanjem riječnih nivoa. Međutim, najveće probleme u Jakarti je prouzrokovao ljudski utjecaj zato što blizu 10 miliona stanovnika u ovom gradu ima pristup vodovodnoj mreži te se često odlučuju na nezakonita iskopavanja i to utječe na odvod podzemnih voda.

Moskva

Najveći procent pitke vode nalazi se u Rusiji, međutim, ova država se suočava sa čestim zagađenjem zraka koje izaziva industrija.

To je posebno zabrinjavajuće za Moskvu, gdje snabdijevanje vodom 70 posto zavisi od površinskih voda.

Istanbul

Prema izvještajima turskih zvaničnika, zemlja je tehnički u situaciji vodnog stresa, s obzirom na to da je snabdijevanje po stanovniku palo ispod 1.700 kubnih metara u 2016. godini.

Lokalni stručnjaci upozorili su da bi se situacija mogla pogoršati i da bi došlo do nestašice već do 2030. godine.

Mexico City

Nedostatak vode nije ništa novo za grad koji ima 21 milion stanovnika. Trenutna situacija u Mexico Cityju je da svaki peti stanovnik dobije dnevno pet sati snabdijevanja vodom, a samo 20 posto njih ima pitku vodu samo jedan dan.

London

Prema istraživanjima, ovaj grad će imati ozbiljne probleme s vodosnabdijevanjem do 2025. godine, a u 2040. godini prijeti da će u potpunosti nestati.

Tokio

U gradu sa više od 30 miliona ljudi vodosnabdijevanje zavisi od površinskih voda u 70 posto slučajeva (rijeka, jezera i otapanja snijega).

Najmanje 750 privatnih i javnih zgrada u Tokiju imaju sisteme za sakupljanje i korištenje kišnice.

Miami

Američka država Florida je među pet američkih država koje su najviše pogođene padavinama svake godine. Međutim, u najpoznatijem gradu Miamiju postoji kriza kada je riječ o vodosnabdijevanju. I susjedni gradovi već se bore s tim. Plaža Hallandale, koja je samo nekoliko milja sjeverno od Miamija, morala je zatvoriti šest od osam bunara zbog prolaska slanih voda.