Uhapšene četiri osobe zbog štampanja novca u Srbiji

Uhapšene četiri osobe zbog štampanja novca u Srbiji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji i po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su četiri osobe osumnjičene da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i falsifikovanje novca.

Uhapšeni su R.B. (50), Ž.D. (48), P.S. (57) i D.G. (41). Policija je tokom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni, pronašla opremu za izradu falsifikovanog novca, veću količinu izrađenih falsifikovanih novčanica i onih koje su u fazi izrade, nelegalno oružje, i falsifikovane službene isprave, pa će protiv R.B. biti podnijeta i krivična prijava za krivična djela falsifikovanje isprave i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. R.B. se sumnjiči da je kao organizator kriminalne grupe koja je djelovala od jula 2020. godine pribavio ofset mašinu, materijal i opremu za izradu lažnih novčanica apoena 10, 50 i 200 eura i 1.000 kuna, kao i da je pomoću Ž. D, P. S. i D. G. lažni novac pustio u opticaj.

Кako se sumnja, R.B. je u iznajmljenom lokalu u Pančevu instalirao dio opreme za izradu falsifikovanog novca, dok je ofset mašinu i ostatak štamparske opreme instalirao u svojoj kući u ovom gradu. P.S. se sumnjiči da je izrađivao lažne novčanice, koje je R.B. potom davao Ž.D. i D.G. radi pronalaženja zainteresovanih osoba za kupovinu falsifikovanog novca, dalju distribuciju i stavljanje u opticaj. Policija je uhapsila osumnjičene tokom pokušaja primopredaje novca u Beogradu, a R.B. je pružao otpor, zbog čega se tereti i za krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe se sumnjiče da su u novembru i decembru 2020. godine stavili u opticaj oko 40.000 eura, a za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 11.000 eura. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

tuzlanski.ba