U Tuzli je obilježen Međunarodni dan žrtava holokausta (FOTO)

Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja na spomen obilježja  žrtvama holokausta obilježen je 27 januar, Međunarodni dan holokausta. U povodu obilježavanja ovog datuma Delegacija Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla uz veliki broj građana položili su cvijeće na spomenik „Suza“ koja je smještena na mjestu  nekadašnje Željezničke stanice , odakle su Jevreji i drugi  rodoljubi deportovani u logore smrti i  na spomenik  Memorijal Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu koji je postavljen na mjestu bivše Sinagoge u Klosterskoj ulici.

Ovom događaju je bilo mali broj prisutnih jevrejskih  porodica ,  a i oni koji su uvijek prisutni na ovo obilježavanje u duši njihovoj osjetio se bol i tuga. Zasigurno su osjećali u duši i zamišljali voz kojima su odlazili njihovi najmiliji na gubilište i možda su i tada osjećali svaki njihov korak kojim su odlazili.

Svakako na obilježavanju su i brat i sestra porodice Rajner poznatog oca doktora Rajnera koji su lagano koračali prema spomeniku „Suzi“ u kojoj su vidjeli ponovo mnogo suza proljevenih na odlasku najmilijih u duši mnogih. Kako je istakla Marina Rajner, predsjednica Jevrejske Opštine Tuzla, na nama je da se sjećamo i da obilježavamo ovaj datum , da se ne bi ponavljao zločin koji se dogodio davno, samo zbog toga što su bili Jevreji.

“U našoj Jevrejskoj opštini Tuzla sada ima samo 100 jevreja, a Jevreji čine sada nacionalnu manjinu , nisu izloženi diskriminaciji” ,kazala je Marina Rajner.

Među  jevrejima nikada  nije bilo zločinaca , stava je njen brat Igor a često se mislim kako se on desio.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žrtava holokausta u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli održan je Okrugli sto na kojem su govorili , Stjepan Mesić , bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni građanin Grada Tuzle, Eli Tauber , direktor Arhiva jevrejske zajednice BiH i Jasmin Imamović ,bivši gradonačelnik Tuzle uz moderatora Mehmeda Pargana.

Prisutnima se obratio vršilac dužnosti gradonačelnik Grada Tuzle,  dr.sc. Zijad Lugavić koji je istakao:

“Tradicionalno njegujemo kulturu sjećanja na očuvanju sjećanja na holokaust , na genocid koje se desio u Srebrenici i druge zločine što je civilzacijski čin i smatra se ljudskom civilizacijskom obavezom. Obilježavanje 27 januara se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sjećanja kada je Crvena armija 27. januara 1945. godine oslobodila naveći nacistički logor Auschvitz u Poljskoj , Ujedinjeni narodi su donošenjem Rezolucije dan sjećanja na holokaust 2005 godie  proglasili Danom sjećanja na žrtve holokausta. Holokaust je provodio nacistički režim i njihove sluge . Obilježavanjem ovog datuma želimo odati počast milionima nedužnih žrtava i poslati poruku, da se holokaust i genocid najveće tragedije čovječanstva, da se nesmiju ponavljati niti negirati.Hvala vam što zajedno učestvujemo u obilježavanju Dana sjećanja”, naglasio je između ostalog , dr.sc.Zijad Lugavić.

Prema riječima Elija Taubera , u Drugom Svjetskom ratu su nestali izvanredni ljudi, ostali smo bez naučnika, profesora, slikara , muzičara koji je vihor holokausta odnio i mi njihova imena trebamo da zapamtimo, istakao je Eli Tauber, koji je direktor Arhiva jevrejske zajednice i dobro je upoznat sa mnogim kretanjima kako su se odvijale i ostali trajnu dokumenat mnoga dešavanja u to varljivo i tužno vrijeme.

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske , Stjepan Mesić se u svom dužem izlaganju osvrnuo uz ovaj datum prisjetio i dešavanja u Drugom Svjetskom ratu , ali sadašnjih dešavanja u Srebrenici u kojoj se desio genocid.Ima i sada ljudi koji negiraju genocid koji se dogodio  na nedužnim narodom Srebrenice, kazao je između ostalog Mesić.
D. Rebić